Vraag van de week: Erven en de tweetrapsmaking

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man is enige jaren gelden overleden. We hadden voor zijn overlijden beiden een testament met tweetrapsmaking laten opstellen door de notaris. Nu we verder zijn in de tijd kom ik door tegenslag eigenlijk geld te kort en zou ik moeten gaan interen op wat in het testament het bezwaard vermogen wordt genoemd; mag dat wel?

Een aantal jaren geleden was het testament met tweetrapsmaking inderdaad erg populair. Het werd vooral ingezet om zo te zorgen dat de langstlevende geen erfbelasting hoeft te betalen. Een tweetrapsmaking werkt namelijk als volgt: de kinderen worden bij de eerst overleden ouder min of meer onterfd ten gunste van de langstlevende. Die hoeft dan geen erfbelasting te betalen als zij/hij minder erft dan de partnervrijstelling erfbelasting: € 650.913 in 2019.

Na het overlijden van de langstlevende partner erven de kinderen als verwachter het bezwaard vermogen waar de langstlevende de 'bewaarder' van was. Over de erfenis van de eerst en tweede overleden ouder is nu wel erfbelasting verschuldigd. Die erfbelasting over de erfenis van de eerst overleden ouder kan in tweede instantie flink hoger uitpakken als bijvoorbeeld de waarde van de ouderlijke woning in waarde is toegenomen.

Dit omdat niet de waarde van de woning ten tijde van het overlijden van de eerste ouder van toepassing is, maar de waarde ten tijde van de verkoop/overlijden langstlevende. En met de gestegen woningprijzen kan dan ook de erfbelasting hoger uitpakken dan wanneer die was berekend/betaald ten tijde van het overlijden van de eerst overleden ouder. 

In het testament van uw man kunt u terug lezen wat u wel of niet mag doen met het bezwaard vermogen (zijn nalatenschap). Zijn er in zijn testament geen voorwaarden verbonden aan wat u met het bezwaard vermogen wel of niet mag doen, dan mag u zoals u vraagt interen op het bezwaard vermogen. Lees het testament van uw man er nog eens op na.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.