Vraag van de week: Erven na vruchtgebruik

Vraag van de week

Getty Images

Tien jaar geleden is mijn moeder overleden. Mijn stiefvader kreeg per legaat het vruchtgebruik en mijn broers en ik moesten geduld hebben. In dit vruchtgebruik zit onder andere de woning en de banksaldi. Volgens de notaris krijgen we pas wat als onze stiefvader is overleden, maar wat krijgen we dan?

Uit uw verhaal begrijp ik dat uw stiefvader van uw moeder het vruchtgebruik heeft geërfd en dat u als kinderen van moeder per testament het bloot eigendom van de nalatenschap van moeder hebt gekregen. Het hangt van het testament van moeder af wanneer dit vruchtgebruik eindigt en hoeveel geduld u moet hebben. De meest gebruikelijke vorm is om het vruchtgebruik te laten eindigen bij overlijden van de langstlevende. Maar het kan ook zijn bij het verlaten van de woning door verhuizen of opname in een zorginstelling.

Wanneer het vruchtgebruik eindigt, wast uw bloot eigendom aan tot vol eigendom. Praktisch betekent dit dat u en uw broers na het overlijden van uw stiefvader de eigenaar worden van de woning en dat dus de waarde die de woning op dat moment heeft van belang is. Dat kan positief uitpakken nu de prijzen van woningen gestegen zijn, andersom - in slechte tijden - kan natuurlijk net zo goed.

Naast de woning hebt u ook het bloot eigendom over de banksaldi en inboedel ten tijde van het overlijden van uw moeder geërfd. Ook daar hebt u recht op. Gaf uw moeder uw stiefvader het recht om in te teren en te vervangen, dan wast uw bloot eigendom ook daarvan aan met wat er dan nog is.

Fiscaal zijn er ook gevolgen. Omdat uw stiefvader het vruchtgebruik heeft verkregen door erven, moet hij bij de aangifte inkomstenbelasting alle waarden, dus de woning en banksaldi opgeven als was hij de eigenaar. U als bloot eigenaren hoeft niets op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Om later te weten waar u en uw broers recht op hebben, raad ik u aan om nu een boedelbeschrijving te maken waarin is opgenomen waaruit de nalatenschap van moeder bestaat. Misschien vindt u dit overbodig omdat u uw stiefvader het beste gunt. Later bewijst deze boedelbeschrijving zijn nut als na vele jaren verdeeld moet worden en bepaald moet worden wat van u en uw broers is en dat van de erfgenamen van uw stiefvader.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.