Vraag van de week: Testament openen?

Vraag van de week

Getty Images

Ik wil een testament laten maken waarin ik twee van mijn vier kinderen onterf omdat ze al jaren niet meer langskomen en ze me in het verleden niet altijd even vriendelijk behandeld hebben. Ik vrees echter dat, als ik ben overleden, ze direct op de stoep staan om hun erfenis op te eisen. Wat doe ik om mijn andere kinderen een beetje tegen hen te beschermen?

Omdat u nog geen testament hebt, kunt u nu nog alle maatregelen nemen die nodig zijn om het zo te regelen dat het zoveel mogelijk gaat zoals u wilt. In de eerste plaats wilt u twee van de kinderen onterven; sinds 2003 is dit mogelijk. Vermeld in uw testament waarom u ze onterft, dat scheelt later veel vragen en geeft duidelijkheid. Wel hebben uw onterfde kinderen recht op hun legitieme portie., Dit is de helft van wat ze normaal gesproken hadden geërfd. Dat wat normaal is, is zo groot als dat wat er aan bezit (min schulden) is ten tijde van uw overlijden, plus alles wat aan kinderen bij leven is geschonken (bewijslast) en alles wat de laatste vijf jaar de laatste jaren aan anderen is geschonken (ook aan goede doelen).

De onterfde kinderen hebben dus recht op de helft van hun normale wettelijke erfdeel. Op die helft wordt vervolgens in mindering gebracht dat wat ze bij leven al geschonken hebben gekregen en dat wat ze erven of hadden kunnen erven, maar waar ze afstand van hebben gedaan. Om te zorgen dat de uitvaart zonder problemen plaatsvindt, kunt u een uitvaartclausule opnemen in uw testament. Met die uitvaartclausule bepaalt u dat het testament niet eerder geopend mag worden dan na de uitvaart. De kinderen die wel erven en waar wel contact met is kunnen dan in elk geval rustig afscheid nemen. En wilt u het helemaal goed doen, benoem dan een professionele executeur die voor de kinderen die wel erven de kooltjes uit het vuur haalt.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.