5 mooie tuinen in Nederland voor een zonnig dagje weg

Getty Images

Wat is nu een mooiere plek op een zonnige dag dan een tuin met bloeiende bloemen? Plus-reisredacteur Thijs Joosten verklapt vijf mooie tuinen in ons land.

5. Hortus Bulborum

Een unieke tuin is de Hortus Bulborum in het Noord-Hollandse Limmen, waar ruim vierduizend historische bolgewassen worden bewaard voor het nageslacht. Van 6 april tot 16 mei staan die prachtig in bloei en kunt u ze gaan bekijken.

4. Keukenhof

De Keukenhof is een echte tuinklassieker. Wie herinnert zich niet het bezoekje als kind, waarbij papa na afloop enthousiast een bloemenkrans op de motorkap van de gezinsauto liet vastbinden? Sinds 24 maart is de grootste bloementuin van de wereld met zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten weer open. Het thema van dit jaar is 'de Gouden Eeuw'.

3. Festina Lente Tuin

De planten in Festina Lente Tuin in Katwijk worden niet opgejaagd om zo snel mogelijk te groeien en bloeien, maar mogen dat lekker in hun eigen tempo doen. Vandaar de naam, die 'haast je langzaam' betekent. Sinds 5 maart is de tuin, die ook een pluktuin omvat, elke donderdag, vrijdag en zaterdag open. In kwekerij 'de Werkplaats' zijn de planten uit de tuin te koop. In deze tuin bloeien er tot laat in de herfst planten, en daarom is hij ook in de (na)zomer een bezoek waard.

2. Japanse Tuin

Een van de meest exotische tuinen van ons land is de ruim honderd jaar oude Japanse Tuin op landgoed Clingendael in Den Haag. Hij heeft een heel bijzondere sfeer, mede door de prachtige moslaag. Er zijn stenen lantaarns, twee watervaten en bruggetjes die de toenmalige eigenares, freule Daisy, helemaal uit Japan liet komen. De tuin is erg kwetsbaar, en daarom maar zes weken per jaar open - dit voorjaar dagelijks van 30 april tot 12 juni. Het kan ook voorkomen dat u even moet wachten als het erg druk is.

1. Kasteeltuinen

In de Kasteeltuinen in het charmante Noord-Limburgse dorpje Arcen zorgen duizenden voorjaarsbloeiers voor een echte lente-explosie. Het 'Vlinderlint' is een parade van gecultiveerde tulpen en in de Oosterse Watertuin zijn gefranjerde tulpen te zien. Ook zijn er 'stinzenbollen' te zien: exotische gewassen die vroeger rond historische gebouwen werden geplant en zijn verwilderd.

Tips van Thijs:

- Voordat u op pad gaat naar de Bollenstreek, is het raadzaam om te checken of uw favoriete bloem al in bloei staat. Kijk daarom op Bloemenradar. Van tientallen velden wordt elke dag een foto geüpload, waarop u precies ziet hoe ver de bloei is gevorderd.
- Als de bollen bloeien, kan het rond de bollenvelden erg druk op de weg zijn, vooral in de weekends. Het is daarom slim per openbaar vervoer naar de Keukenhof te gaan. Vanaf de NS-stations Schiphol en Leiden Centraal rijdt de speciale Keukenhof Express-bus van Arriva.
- Een bezoek aan een bloeiende tuin is natuurlijk een leuk onderdeel van een fietstocht.

http://www.kasteeltuinen.nl/nl/kalender/evenement/511-chrysantenshow

http://www.dehazelhof.nl/tuinen.php?NavigatieId=8

Thijs schreef eerder over vijf schitterende tuinen en parken in Parijs.

Auteur