Een ‘potager’: lekker en mooi!

Getty Images

Een ‘potager’, de Franse versie van een moestuin, gaat voor volop variatie aan lekkere groenten en fruit, aangevuld met een grote keuze aan snijbloemen. Aparte tuinbedden zorgen voor overzicht, maar vooral ook voor comfortabel bezig zijn van zaaien tot oogst.

Het terrein structureren

1. Ideale maten

Maak vooraf een tuinplannetje en markeer die in de tuin met touw, kwestie van de ideale maten van de tuinbedden te bepalen. 120 cm is een ideale breedte, kwestie dat u zich niet moet overstrekken bij tuinwerk, en levert met telkens een rijtje steeds plukverse oogst voor snij- en plukgroenten.

Op lengte geen maximum, tenzij u ook zinnens bent om ‘overlangs’ te tuinieren. Dat is bijvoorbeeld zinvol voor asperges en rabarber en natuurlijk ook voor de betere snijbloemen.

2. Passend tuinhout

Vanzelfsprekend wilt u dat de tuinbedden heel wat jaren meegaan. Kies daarom voor verduurzaamd tuinhout. Betere firma’s garanderen een levensduur tot 25 jaar. Voor tuinbedden tot drie meter lengte volstaan planken van ongeveer 2,5 centimeter dikte. Voor de hoek- of ankerpaaltjes kiest u balkjes van 9 x 9 cm.

3. Correcte montage

Zaag de planken op lengte en monteer de bedden ‘upside down’. Gebruik zelfborgende schroeven in inox. Nagels hebben de neiging zich los te werken en worden na jaren gevaarlijk. Reken op twee tot drie schroeven per hoek en per plank.

4. Op zijn plaats

Spit op het kruispunt van de touwen ruim bemeten gaten, waarin u de hoekpalen laat zakken. Controleer richting en hoogte van de tuinbedden en stuur waar nodig bij. Vul de funderingsgaten en druk stevig aan.

5. Mooie paadjes

Werk de tuinpaadjes af met pijnboomschors. Het is een op en top natuurlijk materiaal dat gaat voor een ideale kleurcombinatie met groenten en bloemen, maar ook niet hinderlijk is als er eens wat van terecht komt in de moestuinbedden. Tegelijk onderdrukt het onkruid.
Auteur