Tuintips van Romke: mei 2019

Tips die het tuinieren nog leuker maken

Getty Images

Romke van de Kaa (73) is tuinexpert. Hij studeerde biologie, werkte in beroemde ­tuinen in Engeland en Ierland, had een kwekerij en schrijft tuinboeken.

Getty Images

1.    Groenten kun je ook in potten en bakken op het balkon en terras ­kweken. ­Radijsjes doen het altijd goed. ­Wortels zijn wat ­lastiger, omdat ze dieper de grond in ­groeien. Maar met het ras ‘Parijse ronde’, met korte ronde wortels, wil het ook in een bloembak wel ­lukken. Ook bieslook, ­kervel en rucola zijn goed op het balkon te kweken.

2.    Voegen in het terras? In plaats van ze schoon te ­­krabben, kun je ze laten begroeien. Kies bij een terras in de ­schaduw voor slaap­­kamergeluk ­(Soleirolia), een plant met piepkleine groene, grijze of goudgele blaadjes. Slaap­kamergeluk is ­matig winterhard, maar weet de meeste winters wel te overleven.

3.    Sieruien zijn goed te combineren met vaste planten. Groot voordeel: je hoeft er geen ruimte voor te reserveren. Je tilt eenvoudigweg een pol vaste planten op met ­behulp van een tuinvork, plant de uienbollen en laat het zaakje weer ­zakken. De ui groeit met gemak dwars door de vaste plant omhoog.

Getty Images

4.    Orchideeën zijn echte bedriegers. Hun bloemen lijken op bijen, hommels of vlinders. Ook hebben ze op hun bloemblaadjes vaak een gekleurd stippelpatroon dat een insect de weg wijst naar de nectar – die vervolgens afwezig blijkt te zijn. Het insect druipt af, maar heeft ­intussen wel de orchideeënbloem bestoven.

5.    De IJsheiligen zijn drie (volgens ­sommigen vier) koude dagen en nachten van 11 t/m 14 mei. Hou vorstgevoelige groenten die in potten en bakken staan, zoals komkommers en ­courgettes, in de gaten. Haal ze binnen als nachtvorst dreigt.

6.    Mestkorrels kun je bij het beplanten van potten en bloembakken door de ­potgrond mengen. Kies liefst langwerkende, dan hoef je niet elke week mest te geven.

Getty Images

7.    Steunpaal nodig bij het planten van een boom? Plaats eerst de steunpaal, daarna de boom. Doe je het andersom, dan beschadig je de wortels.

8.    Drakenwortel (Dracunculus vulgaris) verspreidt als hij bloeit geen aangename geur. De stank van de grote paarsbruine ­aronskelken houdt het midden tussen die van rottend vlees en ­schimmelend voedsel. Daarmee lokt de plant aasvliegen die de bloem moeten ­bevruchten.

Checklist Mei

  • Prik kapotte tennisballen op bamboestokken in de border en voorkom oogschade.
  • Na de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) kunnen de kuipplanten naar buiten. Beplak de rand van de potten en kuipen met kopertape om slakken te weren.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van de kerstrozen af.
  • Zaai nu eenjarige planten zoals klaprozen, korenbloemen en Oost-Indische kers buiten in potten of in de volle grond.
  • Zomerbloembollen zoals dahlia’s, gladiolen en anemonen kunnen nog steeds worden geplant. Week de knolletjes van anemonen eerst een nacht in lauw water.
  • Hou tomaten-, aubergine- en paprikaplanten deze maand nog binnen, tot de nachten warmer worden. Daarna pas kunnen ze naar buiten.
  • Geef alle struiken, bomen en vaste planten die deze maand geplant zijn regelmatig water.
  • Top de fuchsia’s, opdat de struikjes voller worden.
  • Wie een gazon heeft, zal nu de kanten moeten afsteken. Of leg een rand van klinkers langs het gras en bespaar jezelf het afsteken.
  • Waterlelies kunnen nu worden geplant. Gebruik daarvoor een speciaal waterplantenmandje met klei en verzwaar dit met een paar stenen.
  • Koop onderschotels voor potten en bloembakken. Geef water in de schotel in plaats van op de potgrond. 
  • Groenblijvende hagen kunnen vanaf eind mei worden gesnoeid. Controleer ze wel op vogelnesten voordat je gaat snoeien.
  • Is het warm en zonnig? Hou de vogeldrinkbak gevuld.

Volgende maand: Romke geeft tips over hardnekkig onkruid & mos.

Bron 
  • Plus Magazine