Zo bouw je een insectenhotel

Met een insectenhotel kun je bijen en andere nuttige insecten naar de tuin lokken. Daar komen vogels op af, en bijen in de tuin zorgen voor een betere bestuiving en daardoor meer bloemen.

Stap 1

Een insectenhotel wordt gebouwd voor onder meer solitair levende bijen, zoals de metselbij en de behangersbij, want die hebben vaak moeite om een plekje te vinden om hun eitjes af te zetten. Angst voor deze bijen is niet nodig. Ze steken bijna nooit omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen. Bovendien hebben alleen de vrouwtjes een angel en die is te klein om door de huid te gaan.

Stap 2

Voor het insectenhotel wordt onbehandeld hout gebruikt. Benodigdheden:

  • een houtblok met een diameter van 15 cm en een lengte van 20 cm
  • twee plankjes van 20 cm bij 15 cm
  • bamboe-stengels
  • een dennenappel
  • een boor
  • houtboren van 4 tot 12 mm
  • ijzerdraad
  • schroeven
  • twee kleine hoekbeugels. (Voor het maken van de kleine windgong: raffia, houten kralen, een schroefoogje en de restjes bamboestokken.)

Stap 3

Zaag de bamboestokken in lengtes van 20 cm en zorg ervoor dat de noden (natuurlijk schot in de holle stam, aan de buitenkant te zien aan de dwarslijnen) aan het uiteinde zitten. De insecten houden namelijk van een dichte wand achter in het gangetje.

Stap 4

Schroef aan beide zijden van de binnenkant van de twee plankjes de hoekbeugels, zodat ze een dakje vormen. Schroef het dakje op de stam vast. Nu worden er gaten geboord in het houtblok.

Stap 5

Bijen houden van gladde gangen, anders beschadigen ze hun vleugels. Haal daarom tijdens het boren de boor regelmatig omhoog om het zaagsel uit het gat te verwijderen. Gebruik verschillende groottes, zodat er gangen ontstaan met een diameter tussen de 4 en 12 mm. De grootte van de gang bepaalt welke soorten het hotel binnenkomen, dus hoe meer variatie, hoe meer verschillende insecten het nestblok inkomen. Doorboor het blok niet, de gang moet aan een kant afgesloten zijn.

Stap 6

Draai ijzerdraad om de dennenappel en leg hem op het dakje. Buig de ijzerdraadjes om de rand van het dakje om de dennenappel op zijn plaats te houden. Steek de bamboestokjes met de dichte kant naar achteren in de ruimte tussen de stam en de bovenkant van het dakje.

Stap 7

Hang het insectenhotel minimaal een halve meter boven de grond, op een rustige plek waar minstens een dagdeel de zon op staat, en in de buurt van bloeiende bloemen met veel nectar. In het voorjaar leggen solitaire bijen hun eitjes in de holtes en ‘metselen’ ze de holle pijpjes dicht met aarde of blad. Na een paar weken maken de jonge bijen gaatjes in het metselwerk en vliegen uit.