Train uw bekkenbodemspieren

Ongewenst urineverlies

Ongewenst urineverlies heeft medisch geen gevolgen, maar is natuurlijk wel vervelend. Sommige mensen verliezen wat urine als ze niezen of hoesten of halen de wc niet als ze ineens nodig moeten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Van de vrouwen die ouder zijn dan 55 jaar verliest 43 procent weleens ongewild urine. Bij mannen is dit 17 procent.

Wat zijn de klachten?

Wie urine verliest bij lichamelijke inspanning, persen, niezen of hoesten, heeft last van stressincontinentie. Verliest u onwillekeurig urine vlak na of tijdens een plotselinge sterke plasdrang, dan gaat het om zogeheten urge-incontinentie. Dit wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Een combinatie kan ook.

Hoort het bij het ouder worden?

Nee, het is niet zo dat de blaas altijd verzwakt bij het ouder worden. Hetzelfde geldt voor het mechanisme dat de blaas gesloten houdt als dat moet. Urineverlies komt wel vaker voor bij vrouwen die een kind hebben gebaard. Bij mannen is er niet één duidelijke oorzaak. Het kan bijvoorbeeld komen door een vergrote prostaat (dit gaat wel vaak samen met de leeftijd), maar ook door plaspillen, overgewicht of diabetes.

Wat als u er niets aan doet?

Dat heeft medisch gezien geen gevolgen. Maar onprettig is het wel.

Wat kan de arts doen?

Ongewenst urineverlies is bij vrouwen te behandelen door de bekkenbodemspieren te trainen. De huisarts kan u hierbij begeleiden of u doorverwijzen naar een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut. Door de oefeningen wordt de sluitspier van de blaas sterker.

Een voorbeeld van een goede oefening: span de bekkenbodemspieren zes seconden aan (alsof u uw plas ophoudt, of beter nog: alsof u een windje moet tegenhouden) en ontspan ze dan zes seconden, en dat tien keer achter elkaar. Doe dat elke ochtend, middag en avond. Vaak merkt u na zes tot acht weken verbetering.

Helpt dat niet genoeg, dan kan operatief een Tensionfree Vaginal Tape (TVT) worden geplaatst: een bandje om de plasbuis dat de plasbuis dichtdrukt bij niezen, hoesten of andere druk. Zo’n 85 procent van de vrouwen met stressincontinentie is van de aandoening verlost na het plaatsen van zo’n TVT-bandje. Van de vrouwen met dagelijks urineverlies is 56 procent tevreden tot zeer tevreden over het resultaat van fysiotherapie. Bij mannen met matige klachten helpen medicijnen goed.

Bron(nen):

6 Comments

Door De Baerdemaeker (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 23:56

Ben verleden jaar een operatie ondergaan van mijn prostaat is uitgenomen. Beging van kanker . Mijn psa is nu nul al een jaar . Maar Heb nog altijd urineverlies bij stappen ook wat ik drink is het water, koffie frisdranken . Dan is het urineverlies groot bij het bewegen . zit of ligt is er geen probleem . Doe aan bekkenboden spieroefeningen Vergeet waak dat het moet doen bij bewegen .

Door Fred.v.d.Hek (niet gecontroleerd) op vr, 10-1-2020 - 10:48

Ik heb geen prostaat meer en urine verlies is blijvend ,het is wel verschillend bij het sporten dus inspanning is het erger

Door Piet (niet gecontroleerd) op zo, 20-10-2019 - 15:06

Ik ben onlangs geopereerd aan mijn prostaat via de Brachytherapie. Momenteel heb ik ook last
van ongewild urineverlies. Als ik aandrang heb haal ik het toilet nauwelijks. Daarom heb ik sinds korte tijd zg. Tena man. Helpt om plassen in je broek te voorkomen. De uroloog vertelde mij dat
dit na enkele maanden zal overgaan.
Klopt dit wel of is dit een blijvend probleem...?

Door Lauretta Stappenbeld (niet gecontroleerd) op ma, 16-7-2018 - 22:43

Niet vergeten dat tvt bandjes erge bijwerkingen kunnen hebben, o.a. Zenuwpijn Ischias tot invaliditeit toe kijk op Mesh-site

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 15-5-2018 - 00:20

Ik hoorde van mijn bekkenbodem specialist dat het streepjes plassen en aantrekken van de bekkenbodemspieren tijdens het plassen zeer slecht is: tegengesteld resultaat oplevert. Zij raadde (vooral tegen blaasontsteking) aan om helemaal uit te plassen en niet even voor het einde despieren aan te trekken en dan het restje proberen eruit te pressen. Beter is helemaal niet aantrekken en het bekken rustig heen en weer te bewegen tot alle urine eruit is; een restje urine in je blaas kan tot ontsteking leiden. En natuurlijk, altijd van voor naar achter afvegen-

Door j.m.w.hoogendoorn (niet gecontroleerd) op wo, 24-1-2018 - 11:15

op internet: Tena .nl pelvicore techniek
Bekkenbodemfitness, stap voor stap

Pelvicore techniek by Kari Bo- you tube. heel goede oefeningen ,
3 maanden volhouden en bijhouden geven een geweldig resultaat/