Feiten en fabels over de blaas

Waar of niet waar?

Is het lang ophouden van je plas gevaarlijk? Kan je blaas knappen? En neem je door een volle blaas betere beslissingen? Over de blaas doen veel fabels de ronde. Wat is waar en wat niet?

Lang de plas ophouden is gevaarlijk

Waar! Vaak wordt gezegd dat het lang van je plas ophouden gevaarlijk is en dat je blaas zelfs zou kunnen knappen. Maar is dat ook echt zo? Nee, je blaas kan daardoor niet knappen. Maar het kan wel gevaarlijk zijn, zegt Dr. de Kort, uroloog van het UMC Utrecht. "Lang de plas ophouden kan gevaarlijk zijn als mensen dit vaak doen. De blaas kan uitrekken en daar door zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Ook kan de druk in de blaas te hoog worden en kunnen de nieren beschadigd raken. Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk."

Minder drinken helpt bij urineverlies

Niet waar! Als u last heeft van urineverlies denkt u misschien dat het helpt om minder te gaan drinken. Maar niets is minder waar. Het probleem wordt er alleen maar erger van. Te weinig drinken verstoort namelijk het plaspatroon en de urine wordt geconcentreerder. Hierdoor raakt de blaas sneller geïrriteerd en is de kans op infecties groter. Ook kan de blaas steeds minder urine vasthouden. Het beste is om zo'n anderhalve à twee liter water per dag te drinken. 

Door een volle blaas neem je betere beslissingen

Waar! Onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben ontdekt dat je betere en doordachtere beslissingen neemt als je nodig naar de wc moet. Volgens de onderzoekers houden mensen bij het nemen van beslissingen met een volle blaas de lange termijn beter in de gaten dan wanneer ze geen aandrang voelen om te plassen. Ze denken dat de controle die de hersenen uit moeten oefenen over de blaas er ook toe leidt dat de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Hierdoor zouden mensen zich minder impulsief gedragen.

Vrouwen kunnen incontinent worden van een bevalling

Waar! Zwangerschap en bevallingen vormen een extra risico op incontinentie. Maar in de meeste gevallen is dit tijdelijk. Meestal wordt het urineverlies veroorzaakt door stressincontinentie. De bekkenbodemspieren en de kringspier kunnen de druk niet goed opvangen wanneer deze in de buik of blaas groter wordt.

Urine laat zien in welk land je woont

Waar! Wetenschappers bestudeerden voor een grootschalig onderzoek de urine van 4630 mensen. De samenstelling van de urine van de Japanners bleek heel anders te zijn dan die van Chinezen. Ook die van een Noord-Amerikanen bleek heel veel te verschillen met die van Zuid-Amerikanen. Ook kun je aan de urine van een mens zien of hij een hoge bloeddruk gaat krijgen en of het risico op suikerziekte verhoogd is. De onderzoekers keken naar de afvalproducten van stofwisseling in de urine. Meer dan 1000 verschillende moleculen werden gemeten in meer dan 10.000 liter urine.

10 Comments

Door M. Meijer (niet gecontroleerd) op za, 29-2-2020 - 16:44

Na operatie urineretentie. Voor operatie melanoom wang geen plasprobleem ondanks kkeine blaasverzakking. Nu al ruim 3 mnd intermitterend katheteriseren met gebruik van pessarium. Allemaal zeer frustrerend. Is operatie vd verzakking met gebruik van eigen weefsel aan te raden? Leeftijd 68 jr

Door john hanegraaf (niet gecontroleerd) op vr, 26-10-2018 - 15:34

Als vertegenwoordiger vaak mijn plas moeten ophouden , nu al 2x zeer hoge koorts door bacterie-en een catheder dus ziekenhuis opnames in carantenne gelegen.
Vriend plaste wegens zelfde werk 1x per dag ,toen hij 70 werd bleek zijn blaas uitgerekt naar DRIE liter ,moet nu 4x per dag catheriseren , en is al paar keer
opgenomen wegens complicaties !

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 11-7-2018 - 21:45

Dank je wel, Roelof

Door Ria Naenen (niet gecontroleerd) op wo, 11-7-2018 - 15:04

Sinds zijn hartinfarct, januari 2018, kan mijn man(66 jr) niet meer zelf plassen. Na een maand een verblijfskatheter, katheteriseert hij nu zichzelf. Het blijft pijnlijk bij het punt van passeren van de prostaat. De uroloog noemde als mogelijkheid urodynamica. Er wordt een soort inwendig kastje geplaatst bij het zitbeen, die seintje geeft aan de hersenen om te plassen. Ivm de revalidatie van het hartinfarct en het noodzakelijke gebruik van bloedverdunners is dit op korte termijn nog niet
mogelijk.
Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Door Roelof Penninkhof (niet gecontroleerd) op ma, 9-7-2018 - 14:13

Zelfkatheterisatie is geen enkel probleem,ik doe dit al 12 jaar 5 keer per dag zonder een enkel probleem, het is denk ik wel belangrijk dat je conditie goed is en dat je goed materiaal gebruikt, ikzelf heb spullen van Coloplast, maar het is een kwestie van uitproberen. IK wens je veel succes hiermee. Groeten Roelof.

Door Jacob (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 13:13

Ik (man, 76) moet minimaal twee keer per dag zelf katheteriseren en heb ook regelmatig bacteriële ontstekingen waarvoor antibiotica wordt voorgeschreven. Heeft zelfkatheterisatie op de lange duur schadelijke gevolgen? Ik vraag dat omdat ik zelfkatheterisatie voor de rest van mijn leven moet blijven doen. Mijn uroloog bagataliseert. Is er iemand (een ervaringsdeskundige bijvoorbeeld) die er meer van weet?

Door g.reesink (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 11:34

Na een blaasontsteking welke ik opliep in Spanje kon ik nauwelijks meer plaasen. Een dokter in Spanje schreef een anti biotica kuur voor maar zonder resultaat. terug in Nederland ben ik direct naar de huisarts gegaan. die mij direct katheteriseerde. Bijna 2000 cc werd er verwijderd. Volgende dag direct naar het ziekenhuis omdat plassen nog steeds moeizaam en met veel pijn gepaard ging. Er werd een katheter ingebracht en moest na 2 maanden terug komen om uitplassen te testen. Er bleef 300 cc in de blaas achter. Dus katheter werd weer geplaatst. Zo ging het 4 x. Bij de laatse keer (de moed zonk bijna in mijn schoenen)lukte eindelijk het uitplassen wel en werd de katheter definitief verwijderd. Alles bij elkaar heeft e.e.a. bijna 1 jaar geduurt Maar het komt weer goed.

Door Bea (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 10:46

U kunt een te overactieve bekkenbodem hebben, een idee om bekkenfysiotherapie te gaan volgen.Zo leert u beter inspannen en ook ontspannen van de sluitspier.

Door Jaap Laning (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 10:44

In 1995 na open-hartoperatie met 6 bypasses hetzelfde verschijnsel! Geen katheter, kwam na 3-4 dagen weer op gang, wél extra én veel drinken! Werd strak op toegezien. Echter: in 2018 ruiter-embolie, blaas ook met 1 liter gevuld, katheter gedurende 5 weken. Zelfde verschijnsels als Opmeer. Maar: bij mij is het volledig opgelost, al zeg ik er wel bij dat leeftijd nu ook rol speelt. Ik ben geen 40 meer, dus ...!!

Door Jan Opmeer (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 16:21

Ik heb nooit bewust mijn plas opgehouden. Maar bij een open hartoperatie mijn blaas nog gevuld was met 1 liter. Terwijl ik toch geregeld ging plassen. Na de operatie kan ik helemaal niet meer plassen en moet katheteriseren. Ik krijg wel een seintje bij 300 tot 400 cl en druk op de blaas dat ik moet maar er komt niets uit. Is het de spierkracht of een klepje wat niet open gaat of wil. Zenuwprikkels die niet meer goed werken of toch de spierkracht. Geen idee of ik hierin alleen sta of dat er meerdere zijn met dit probleem. Of er nog hoop is dat het weer goed komt.