Menstruatie uitstellen, hoe doet u dat?

Even niet ongesteld

Getty Images

Soms komt ongesteld worden gewoon niet zo gelegen. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Hoe stelt u uw menstruatie een paar weken uit?

Als u een anticonceptiepil gebruikt, kunt u daarmee uw menstruatie vervroegen of uitstellen. Hoe je dat precies moet doen, hangt af van het type pil dat u slikt.

Eenfasepil

De eenfasepil is het meest gebruikte type anticonceptiepil. Bij dit type bevatten alle pillen in de strip dezelfde hoeveelheid hormonen. Meestal slikt u 21 of 22 pillen, gevolgd door een stopweek van 7 of 6 dagen. Om de menstruatie uit te stellen, slaat u simpelweg de stopweek over. Begin direct met de volgende strip. Het kan geen kwaad om meerdere malen een stopweek over te slaan, maar u loopt wel het risico dat u tussentijds een bloeding krijgt.

Heeft u pilstrips met 28 tabletten (waarvan de laatste 6 placebo’s oftewel neppillen zijn) dan slaat u de laatste 6 pillen over en gaat u vervolgens meteen door met de volgende strip.

Door een strip niet helemaal op te maken, vervroegt u uw menstruatie. Slik wel altijd minimaal zeven pillen van een strip. Las vervolgens een stopweek in en begin daarna aan de volgende strip. U mag ook je stopweek inkorten om de volgende ongesteldheid te verschuiven. Maak de stopweek nooit langer, want dan bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Andere anticonceptiepillen

Bij twee-, drie- of meerfasenpillen is het wat ingewikkelder. Bij deze pilsoorten verschilt namelijk de samenstelling van de tabletten in een strip, wat u kunt zien aan de verschillende kleuren van de pillen.

U stelt uw menstruatie uit door na het slikken van de laatste pil uit een strip door te gaan met de pillen uit de laatste fase (dus met dezelfde kleur en samenstelling) van een nieuwe strip. Lees bij twijfel even de bijsluiter na. Een andere optie is tijdelijk overstappen op een eenfasepil.

De minipil slikt u dagelijks, zonder stopweken. Met de minipil is het niet mogelijk om de menstruatie uit te stellen. U kunt wel tijdelijk overstappen op een andere anticonceptiepil.

Ring of pleister

Ook als u de nuvaring of een anticonceptiepleister gebruikt, is het mogelijk om de menstruatie uit te stellen door de stopweek over te slaan. Vervang de nuvaring na drie weken meteen door een nieuwe. Of plak meteen een nieuwe anticonceptiepleister op nadat u de vorige heeft verwijderd.

Primolut

Gebruikt u geen anticonceptiepil, -ring of -pleister? Dan kan de huisarts kan pillen met hormonen voorschrijven waarmee u de menstruatie maximaal twee weken uitstelt.

Met pilletjes met norethisteron (merknaam Primolut) begint u drie dagen voor de dag waarop u verwacht dat u ongesteld wordt. Vervolgens neemt u ze maximaal twee weken lang dagelijks in. Een dag of drie na het stoppen met norethisteron word u alsnog ongesteld. Zo kunt u de menstruatie dus tot twee weken uitstellen.

Pillen met lynestrenol (merknaam Orgametril) moet u vanaf twee weken of tot uiterlijk drie dagen voor uw menstruatiedatum innemen. Neem ze in zo lang u niet wilt menstrueren. Stopt u ermee, dan wordt u na twee à drie dagen ongesteld. Het is het effectiefst als u er twee weken voor de menstruatie mee begint. Begint u  pas drie dagen voordat u ongesteld wordt met lynestrol, dan kunt u uw menstruatie maar een week uitstellen.

Bron 
  • Apotheek.nl
  • Thuisarts
  • Ziekenhuis.nl