Zo herkent u een vaginale schimmelinfectie

Jeuk, pijn en afscheiding

In een gezonde vagina leven allerlei bacteriën en schimmels. Zolang deze elkaar in evenwicht houden, is er niets aan de hand. Gaat er een bepaalde schimmel overheersen, dan krijgt u een schimmelinfectie. Waaraan kunt u zo’n vaginale schimmelinfectie herkennen?

Meestal is de Candida albicans-schimmel de oorzaak van een vaginale schimmelinfectie en daarom wordt deze ook wel candida genoemd. Het is een veelvoorkomende kwaal: zo’n driekwart van de vrouwen heeft er wel eens last van gehad.

Veranderde afscheiding

Vaginale afscheiding is normaal vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het gelig. Het kan geurloos zijn of een beetje zurig ruiken. Wat een normale hoeveelheid afscheiding is, is niet aan te geven, de een heeft nu eenmaal meer afscheiding dan de ander. Heeft u ineens veel meer of minder afscheiding of verandert deze van geur of kleur? Dan zou u een schimmel of ontsteking kunnen hebben.

Bij een candida-schimmelinfectie krijgt u een witte, soms brokkelige afscheiding die niet sterk ruikt. De bacterie Gardnerella, de veroorzaker van vaginose of vaginitis, zorgt voor grijswitte, stinkende afscheiding. Ook als u last heeft van de trichomonasbacterie ruikt de afscheiding onaangenaam en heeft deze een groengelige kleur.

Jeuk

Een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt vaak ook flinke jeuk. Sommige vrouwen hebben alleen inwendige jeuk, bij anderen jeukt ook de huid rondom de vagina en de schaamlippen. Probeer niet te krabben of wrijven, want dat kan de kwetsbare huid nog meer beschadigen.

Pijn

De schimmelinfectie irriteert de huid in en rond de vagina. De schaamlippen en vagina kunnen rood worden, opzwellen en branderig aanvoelen. Plassen en vrijen kunnen pijnlijk zijn.

Twijfels

Heeft u een keer eerder een schimmelinfectie gehad, dan zult u meteen de symptomen herkennen als u weer een schimmelinfectie heeft. U hoeft niet alle genoemde symptomen te hebben, sommige vrouwen merken maar weinig van een schimmelinfectie.

Gaan uw klachten niet over en weet u niet zeker wat er aan de hand is, neem dan contact op met uw huisarts. Deze weet vaak op basis van de omschrijving van uw problemen al of er sprake is van een vaginale schimmelinfectie. Bij twijfel kan de huisarts onder de microscoop gemakkelijk zien of er een schimmel in de afscheiding zit.