Steeds meer giftige pietermannen aan het Zeeuwse strand

Het aantal giftige, kleine pietermannen in de branding langs de Zeeuwse kust is de laatste jaren fors toegenomen. Dit kleine visje kan gemeen steken als je per ongeluk op hem gaat staan.

Foto: © VLIZ

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan langs de Zeeuwse en Belgische kust. Vergeleken met twintig jaar geleden leven er nu vijf keer zoveel van deze visjes aan de Zeeuwse en Belgische kust. De opwarming van de Noordzee lijkt de voornaamste oorzaak voor de sterke toename van het aantal pietermannen.

Pijnlijker dan wespensteek

De pieterman is ’s nachts actief. Overdag graaft hij zich in langs de branding. Een badgast die per ongeluk op hem gaat staan, krijgt te maken met de gifstekels van de pieterman. Een steek van de pieterman is volgens Seys veel pijnlijker dan een wespensteek.

Waterschoentjes of warm water

De beste remedie tegen een steek van de pieterman is het dragen van waterschoentjes. Word je toch door een pieterman gestoken, week dan de voet in water met een temperatuur van 40 tot 45 graden. Warmte breekt namelijk het gif af voordat het actief wordt.

Bron(nen):