Adblockers Google Chrome bevatten malware die Instagram-likes geeft

Online reclame is vaak irritant. Gelukkig zijn er oplossingen: zogeheten browserextensies die je advertenties kunnen blokkeren. Er is echter malware aangetroffen in twee populaire extensies van Google Chrome. Deze malware plaatst namens u likes op Instagram.

Het gaat om Nano Adblocker en Nano Defender, extensies die bij elkaar meer dan 300.000 keer zijn gedownload. De originele ontwikkelaar heeft de browserextensies enige tijd geleden verkocht, omdat hij de code van beide extensies niet up-to-date kon houden. Het vermoeden rijst dat de huidige eigenaren de extensies nu hebben volgepropt met de malware.

Wat als ik deze extensies heb geinstalleerd?

Eerst: log uit bij Instagram, van alle actieve sessies op al uw apparaten. Wijzig uw wachtwoord. Log nog niet opniew in, verwijder eerst de browserextensies - ze zijn inmiddels niet meer te downloaden in de Chrome Store. 

Wat gebeurt er precies?

De malware kan actieve sessies op Instagram kapen en vervolgens ongemerkt honderden likes uitdelen aan compleet willekeurige foto's van al net zo willekeurige gebruikers. Vrijwel niemand zit hierop te wachten. Hoe de malware precies te werk gaat, is nog niet duidelijk.

De onderzoekers hebben ook aanwijzingen gevonden die de indruk wekken dat de malware ook Outlook-sessies probeert te stelen, maar er zijn geen meldingen bekend van geslaagde pogingen. Al met al toch voldoende reden om je actieve Instagram-sessies te beëindigen, de add-ons te verwijderen en je Instagram-wachtwoord te wijzigen.

Bron: Tweakers