Bellen zonder simkaart? Dat kan met eSIM

Mobiele telefoon
Getty Images

Jarenlang had je een simkaartje in je mobiele telefoon nodig om te kunnen bellen en internetten. Maar inmiddels is er de eSIM. Die vervangt het kaartje en biedt een hoop voordelen.

Wat is een simkaart?

Een simkaart is een plastic kaartje dat je in een smartphone, smartwatch of tablet steekt. Dit kaartje bevat de gegevens van een mobiele provider, zodat je met je apparaat contact kan maken met internet via 4G/5G en mobiel kan bellen. Als je een abonnement neemt bij een mobiele provider, zoals KPN of Vodafone, krijg je een simkaart met daarop de noodzakelijke informatie voor het maken van een mobiele verbinding. Zonder zo’n simkaart kun je niet mobiel bellen en internetten als er geen wifi-verbinding in de buurt is.

Wat is een eSIM?

Een eSIM -ook wel esim of e-sim- is een kleine chip die ingebouwd zit in sommige moderne mobiele apparaten als smartphones, smartwatches en tablets. Esim is een samenvoeging van embedded (geïntegreerd) en sim. Hij is zo genoemd omdat de chip een ‘simkaart’ een vast onderdeel maakt in een mobiel apparaat. Net als bij een losse simkaart bevat een eSIM de gegevens van een mobiele provider, zodat je met je smartphone, smartwatch of tablet mobiel kan bellen en contact kan maken met internet via 4G/5G. De eSIM is bedacht om losse simkaartjes te vervangen en biedt een hoop voordelen.

Wat zijn de voordelen van eSIM?

Er zitten veel verschillende voordelen aan het gebruiken van eSIM:

  • In de eerste plaats heb je geen apart simkaartje meer nodig. Tenminste als je een abonnement hebt bij een mobiele provider die eSIM ondersteunt (zie Welke mobiele providers ondersteunen eSIM?) en een apparaat dat eSIM ondersteunt (zie Hoe weet ik of mijn smartphone eSIm heeft?). Dat betekent dat je geen fysiek kaartje meer hoeft te kopen en moet wachten totdat je die ontvangen hebt. Ook hoef je geen moeite meer te doen om het kaartje op de goede manier in het laatje of de uitsparing voor de simkaart te plaatsen. Dat betekent dat je ook niet meer dat speciale metalen gereedschapje hoeft te bewaren dat je nodig hebt om het simkaartlaadje open te krijgen.
  • Je kunt met een eSIM een stuk makkelijker overstappen naar een andere mobiele provider. Wanneer je verandert van mobiele provider, kun je gewoonlijk met behulp van een QR-code en de bijbehorende instructies direct overstappen met behoud van je telefoonnummer. Daarvoor hoeven alleen de providergegevens op de eSIM chip digitaal te worden aangepast. Dat gaat automatisch met behulp van de instructies. Je hoeft zo dus ook niet meer te wachten totdat je je nieuwe simkaart hebt ontvangen via de post.
  • Omdat het aanpassen van de provider zo makkelijk en snel gaat, kun je zo ook tijdelijk een aparte bel- en internetbundel voor je vakantie inschakelen. De meeste eSIm smartphones bieden de mogelijkheid om meerdere providers en telefoonnummers tegelijk op je smartphone te hebben. Dit wordt bij simkaarten dual sim genoemd. Let er hierbij wel op dat de aanbieder van de vakantiebundel eSIM ondersteunt of dat je anders tijdelijk een simkaart kan plaatsen in je mobiel. Twee abonnementen komen overigens ook goed van pas als je graag een privé- en zakelijke mobiel account op een smartphone wilt hebben. Meer informatie over het gebruiken en instellen van dual sim vind je in de handleiding bij je apparaat.
  • Naast smartphones en tablets worden andere apparaten ook steeds meer voorzien van eSIM. Het gaat dan bijvoorbeeld om smartwatches, maar ook slimme apparatuur in huis en je auto die internet gebruikt. Met eSIm hoef je niet meer overal een aparte simkaart in te doen, maar kun je al deze apparaten met elkaar verbinden onder één abonnement. Je hoeft daarvoor dan geen soms onveilige wifi meer te gebruiken en je hoeft ook niet meer je smartphone mee te nemen als je gaat sporten met je smartwatch of fitnesstracker.
  • Een technisch voordeel is dat door het verdwijnen van ruimte voor een of meer fysieke simkaarten er meer ruimte vrijkomt in de smartphone of ander apparaat. Daar kunnen fabrikanten dan bijvoorbeeld voortaan een grotere accu plaatsen die langer meegaat.

Hoe weet ik of mijn smartphone of ander apparaat eSIM heeft?

Het makkelijkst is om gewoon te kijken in de handleiding. Zoek op eSIM, sim of esim in de inhoudsopgave of bij de technische specificaties. Als je een smartphone of ander apparaat met eSIM wilt kopen, kijk dan bij de beschrijving van het apparaat in de webwinkel of vraag ernaar in de gewone winkel. Helaas is nog niet bij iedere webwinkel een zoekfunctie te vinden waarbij je kan filteren op esim.
In ieder geval gaat het altijd om smartphones en andere apparaten die de laatste paar jaren op de markt zijn verschenen. Bijvoorbeeld vanaf de iPhone 11 en de Samsung Galaxy S22 serie.

Welke mobiele providers ondersteunen eSIM?

Aanbieders van mobiele telefonie en internet waren eerst nog afwachtend wat betreft het ondersteunen eSIM. Niet alleen omdat er tot voor vrij kort nog niet veel apparaten waren die eSIM ondersteunden, maar ook omdat heel makkelijk overstappen naar een andere provider niet zo gunstig is. Toch zijn verschillende mobiele providers inmiddels overstag gegaan en bieden ze eSIM abonnementen aan met verschillende bel- en internetbundels. Zo kun je hiervoor tegenwoordig terecht bij KPN, Vodafone en Odido. Zoek hiervoor naar esim via het zoekvak op de websites van deze providers.

Kost eSIm gebruiken meer dan een simkaart?

De kosten van een abonnement voor eSIM zijn gewoonlijk hetzelfde als voor een simkaart. Je kan kiezen voor een toestel met abonnement, een sim only abonnement of een prepaid versie, afhankelijk van de provider. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als bij een simkaart, behalve dan wat betreft het installeren en instellen.

Ik heb al een simkaart in mijn smartphone maar kan ook eSIM gebruiken. Kan ik overschakelen?

Als je mobiele provider eSIM aanbiedt, zal het gewoonlijk geen probleem zijn om van je simkaart over te schakelen naar eSIM met hetzelfde abonnement. Volg hiervoor de handleiding op de website van je provider. Je kan overigens ook eSIM en een simkaart samen gebruiken, bijvoorbeeld als je twee telefoonnummers op dezelfde smartphone wilt gebruiken. Dit is een vorm van dual sim.

Hoe gebruik ik een eSIM?

Overschakelen naar eSIM gaat in wezen heel eenvoudig. Standaard worden de gegevens van je abonnement automatisch in de eSIM gezet met behulp van een QR-code die je met je camera moet scannen. Bij apparaten zonder camera werkt dat vanzelfsprekend iets anders. Volg bij het overstappen naar eSIM de stappen die door je mobiele provider hiervoor worden gegeven. Check ook eventueel de handleiding bij je smartphone of ander apparaat als je er zo nog niet helemaal uitkomt. Soms moet je eerst nog bepaalde instellingen opgeven op het apparaat om eSIm in te schakelen.

Auteur