Bewustzijn online veiligheid van Nederlanders stijgt

De kennis van Nederlanders over digitale en online veiligheid neemt gestaag toe. 66% van de Nederlanders vindt de kennis over digitale en online veiligheid redelijk tot zeer goed en ruim de helft neemt maatregelen na een cyberaanval, een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019, een trendonderzoek in opdracht van de NCTV en het initiatief Alert Online.

Nederlanders geven zichzelf een ruime voldoende voor de omgang met online gevaren. Meer dan ooit zijn Nederlanders zich bewust van digitale risico’s. Zo groeit het aantal mensen dat bekend is met phishingmails, bezoeken Nederlanders vaker alleen websites met een groen slotje, maken ze vaker back-ups en gaan mensen veiliger om met hun wachtwoorden. Bijna een kwart gebruikt een wachtwoordenkluisje of –manager om hun wachtwoorden te beschermen.

Toch zijn Nederlanders nog steeds weinig bekend met veelvoorkomende cyberrisico’s zoals botnets of social engineering. Ruim één op de vier gebruikt nooit een VPN-verbinding als ze onderweg verbinding maken via wifi.

Circa één op de vijf vindt tweestapsverificatie of het niet automatisch opslaan van wachtwoorden een te grote belemmering.

Bron: Emerce.nl