Cloudgaming: spelen zonder te downloaden

Google is er al een tijdje mee bezig, maar Facebook gaat ze nu ook aanbieden: games die je niet hoeft te downloaden. Het gaat om enkele games die beschikbaar worden gesteld in browsers en in de Facebook-app van Android: iPhone-bezitters vallen voorlopig buiten de boot.

Concreet gaat het nu om:

  • Asphalt 9: Legends
  • Mobile Legends: Adventure
  • Solitaire: Arthur's Tale

Niet de meest opzienbarende titels, maar het is een begin.

De toekomst?

Bedrijven als Google, Microsoft en chipmaker NVIDIA zetten al langer in op cloudgaming. Met platformen als Stadia, xCloud en GeForce NOW willen de techgiganten games aanbieden die je op elk apparaat met elk scherm kan spelen. Dure gaming pc's met videokaarten en processoren, evenals spelcomputers als de Playstation 5, zouden daarmee op den duur tot het verleden gaan behoren. Zover is het echter nog lang niet, want de technologie staat nog in de kinderschoenen.

Facebook wil de games niet loskoppelen van het social media-platform. "Alle cloudgames zijn speelbaar op dezelfde manier zoals je nu op Facebook games speelt - in ons Gaming-tabblad of het nieuwsoverzicht." aldus topman Andy Rubin. Over het gebrek aan games op de iPhone: "Apple behandelt games anders en blijft controle uitoefenen op een zeer waardevolle bron".  Daarmee verwijst Rubin naar Apple-regels die stellen dat gamestreaming alleen is toegestaan als elk spel zijn eigen app heeft. Dat vinden de meeste andere bedrijven gekkenwerk, en daarom dreigt Apple geisoleerd te raken.

Bron: Nu.nl