Computertip: Maak een sterk wachtwoord

Wachtwoorden zijn uw toegang tot uw accounts op internet, of het nu gaat om e-mail of betaaldiensten. Ze zijn dan ook een geliefd doelwit van criminelen. Het maken van een sterk wachtwoord is daarom belangrijk. Maar hoe doet u dat nu?

Voor de hand liggende wachtwoorden zijn makkelijk te kraken. Een cijferreeks (123456), een woord (Geheim) of een combinatie van uw voornaam en geboortedatum (Rita1957) is door een computerprogramma dat hackers inzetten snel geraden.

Basiswachtwoord bedenken
Een handige truc voor een veilig basiswachtwoord is om een zin te kiezen die u makkelijk kunt onthouden. Daarvan pakt u dan de eerste letter van elk woord. Denk bijvoorbeeld aan de zin ‘in de winter is het koud, in de zomer is het warm’. Het wachtwoord wordt dan: idwihkidzihw
Vaak bent u verplicht ook cijfers, hoofdletters en leestekens in een wachtwoord te gebruiken. Begin het wachtwoord met uw favoriete cijfer, maak van de laatste letter een hoofdletter, en vervang een ‘i’ bijvoorbeeld door een uitroepteken. Het wachtwoord wordt dan: 4!dw!hk!dz!hW

Overal een ander wachtwoord
Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. De veiligheid van de gegevens die u invoert bij verschillende internetdiensten (groot of klein) is niet 100 procent gegarandeerd. Wordt het wachtwoord dat u nauwkeurig hebt samengesteld bij een van de diensten gehackt, dan moet u overal uw wachtwoord veranderen voordat er misbruik van wordt gemaakt. Voeg dus voor elke dienst die u gebruikt nog iets unieks toe aan uw basiswachtwoord. Probeer daar een kort zinnetje voor te bedenken waar u ook weer de eerste letter van elk woord gebruikt. Bijvoorbeeld de zin ‘Gmail is handig’ bij Gmail of ‘Facebook is gezellig’ bij Facebook. Bij Gmail wordt uw uiteindelijke wachtwoord dan: 4!dw!hk!dz!hWGih

Hulpmiddelen
Hoe langer het wachtwoord, hoe minder makkelijk het te kraken is. Vandaar dat u het advies om de hele zin te gebruiken ook tegen kunt komen. Maar op veel websites zit u aan een maximaal aantal tekens vast en is de zin al snel te lang. Test uw wachtwoord eens met de volgende wachtwoordtester. Hoe hoger de score, hoe veiliger uw wachtwoord.

SeniorWeb, de computerhulp voor u!
SeniorWeb helpt u per telefoon, via internet en zelfs aan huis. Voor slechts € 28,- per jaar bent u verzekerd van geduldige en deskundige computerhulp. U bent al snel tientallen euro’s voordeliger uit dan bij commerciële aanbieders. Word nu lid en ontvang een handig computerboek gratis! Deze actie geldt t/m 28 februari.

wachtwoord

6 Comments

Door Wim (niet gecontroleerd) op zo, 23-2-2014 - 11:41

Je hebt tegenwoordig erg veel accounts nodig, dus ook evenzoveel wachtwoorden. Je kunt niet alles onthouden en als iemand je zaken over moet nemen dan heb je een probleem als er geen veilige lijst of iets dergelijks is. Daar mis ik een advies voor.

Door Niels Reinbergen (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2014 - 22:28

Ik gebruik depende adressen, niet mijn eigen, verander o in nul, i in een, al dan niet tekens boven de cijfers.

Door Sterk wachtwoord (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2014 - 14:13

Bij gebruik van Lastpass Kun je tot 32 tekens in laten vullen, wat ik doe bij DigiD, begrijp niet dat daar geen aandacht aan besteed wordt.

Door Bingo (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2014 - 13:44

Ooit hoorde ik dat iemand als wachtwoord had (wachtwoord onjuist) Bij inloggen zomaar iets intypen en er komt te staan wachtwoord onjuist dan weet je het weer en typ je wachtwoord onjuist in en klaar is kees. Geen gedoe met onthouden.

Door David de Wilde op do, 20-2-2014 - 13:36

Beste mevrouw Ankone, die test helpt om uit te vinden of een woord/lettercombinatie sterk genoeg is voor een wachtwoord of niet. Er is verder niets aan gekoppeld, geen account of gebruikersnaam of wat dan ook, dus niemand kan er iets mee.

Door Trees Ankone (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2014 - 11:16

Er wordt op alle fronten gewaarschuwd voor het niet afgeven van enige pincode of wachtwoord..... en wat wordt er bij bovenstaande wachtwoordtester gevraagd???? Je pincode cq wachtwoord.... anders kun je de test niet doen, hoe dom wil je de mensen hebben en wat is het nut van deze test
???