De beste én voordeligste 55-inch LED televisies

Tegenwoordig hebben veel mensen een lekker grote televisie in huis. Vanwege verslechterd zicht, of gewoon om helemaal op te gaan in de kijkervaring. Maar wat is nou de beste koop?

Een televisie van ongeveer 140 centimeter, maar voor minder dan 1.000 euro? Daar kunt u een fijne middenklasse-tv voor kopen. Heeft u een groter budget, dan is een superdeluxe OLED-tv ook een optie. Een OLED voor onder de 1.000 is nu nog lastig te vinden. Maar er zijn andere toeters en bellen die wel degelijk binnen bereik liggen.

  • De 4k-resolutie, zodat u ook klaar bent voor toekomstige ontwikkelingen qua content.
  • Local dimming, die op op gerichte plekken het scherm donkerder kan maken wanneer de film dat 'vraagt' van de tv.
  • High Dynamic Range-technologie (HDR) die levendiger kleuren uit een breder spectrum op uw scherm toont.
  • Een SMART-tv besturingssysteem, waarmee u apps kunt gebruiken.

Maar wat zijn nou fijne tv's voor een goede prijs? Een greep uit de beste mogelijkheden, van goedkoop naar duurder:

Hitachi 55HK6003W  (€499)

Deze Hitachi is voorzien van Ultra HD 4K. Dankzij de 100Hz BPR-optimalisatie wordt het beeld vloeiend weergegeven. Het besturingssysteem is Opera TV (van de makers van de browser Opera).

Philips 55PUS8503 (€749)

Een lekker grote televisie en hét Philips-toestel met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hij beschikt over een 4k-resolutie, HDR en alle HDR-standaarden, local dimming, Android TV, en als extra de AmbiLight-gloed optie die uniek is bij Philips.

Samsung QLED 55Q60R (€848)

Zoals we in een ander artikel al vertelden, QLED is eigenlijk een soort nep-OLED. QLED-tv's  zijn gewoon LCD-tv's, maar in het scherm zit een extra laagje met daarin nanokristallen – de 'quantum dots'. Deze nanokristallen zorgen ervoor dat de tv vollere, meer verzadigde kleuren kan laten zien. Maar het is dus geen 'echte' OLED. De meeste hardwaretests laten zien dat OLED over het algemeen beter is dan QLED, maar in sommige gevallen, zoals het kijken van donker beeld in een heldere kamer - is QLED toch beter.

Voor een budget onder 1.000 euro is dit het beste QLED-model. Hij is uitgerust met 4k-resolutie met twee HDR-standaarden (HDR 10+ en Hybrid Log Gamma, géén Dolby Vision dus), en wordt geleverd met Samsungs eigen Smart TV-systeem 'Tizen'.

Geen OLED, wel een top-tv uit het LCD-segment.

Sony KD-55XF9005 (€849)

Dit was het beste LCD-model van Sony in 2018 en het is nog altijd een uitstekende keuze. Deze televisie heeft een hoge helderheid met en is uitgerust met Sony’s meest geavanceerde beeldverwerking en local dimming. Het Smart TV-besturingssysteem is Android TV, en alle belangrijke HDR-standaarden zijn meegenomen, zodat deze tv nog vele jaren meegaat.

LG OLED 55B8PLA (€999)

Jazeker, voor de fans is er inmiddels toch een OLED-tv beschikbaar, net onder de 1.000 euro. Het betreft wel echt een budget-exemplaar, de goedkopere zus van de LG OLED C8. Het OLED-scherm is identiek, maar de beeldprocessor is minder sterk en de voet is eenvoudiger. Maar op de meeste andere gebieden doet hij niet onder voor duurdere modellen, en de interface en SMART-tv software is exact hetzelfde.

Bron: Tweakers