Eén op de twaalf Nederlanders slachtoffer van cybercrime

Een op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van online criminaliteit. Het gaat om 1,2 miljoen mensen. Met name tieners en jongvolwassenen waren vaak slachtoffer, ouderen veel minder.

Jonge internetgebruikers van 12 tot 25 jaar waren met 12 procent het vaakst slachtoffer van digitale criminaliteit. Van de 65-plussers was nog geen 4 procent slachtoffer. Mannen waren net zo vaak slachtoffer van digitale criminaliteit als vrouwen. Mannen werden wel vaker slachtoffer van vermogensdelicten, vrouwen daarentegen vaker van interpersoonlijke incidenten.

Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS en de politie.

Het gaat voornamelijk om vermogensdelicten: oplichting wanneer je online iets wilt kopen, criminelen die geld van een rekening halen, mensen die een nepfactuur betalen. Ook gijzelsoftware wordt hiertoe gerekend.

Een op de vijftig Nederlanders werd slachtoffer van hacken; iemand logde in op hun e-mail-, Facebook- of Twitteraccount of op een van hun apparaten. Verreweg de meeste slachtoffers stapten niet naar de politie. Ze dachten dat het niet zou helpen, dat het niet belangrijk genoeg was of dat het helemaal niet kon. De politie wil die drempel graag wegnemen. ,,Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken”, zegt Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de strijd tegen cybercrime.

Bron: AD