Encryptie afzwakken, ja of nee?

De Nederlandse regering werkt aan een plan om encryptie te verzwakken, zo laten anonieme bronnen weten aan het NOS. Het volgende kabinet moet hierover een definitief besluit nemen.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid maken plannen om de beveiliging van gecodeerde chattoepassingen te verzwakken.Te denken valt bijvoorbeeld aan WhatsApp en Signal. Mensen kunnen nu nog met elkaar chatten zonder dat de overheid meekijkt, maar het risico is natuurlijk dat criminelen zonder vrees gevoelige informatie kunnen uitwisselen. Het heeft dus voor- en nadelen.

De bronnen lieten weten dat dit onderwerp na de verkiezingen zou moeten worden behandeld door het nieuwe kabinet. Het ministerie wacht nog op een oordeel van de Europese Commissie over de voor- en nadelen van versleutelde chattoepassingen.

Sinds 2016 is het officiële standpunt van de regering dat versleuteling "een sleutelrol speelt in de samenleving". De minister van Justitie en Economische Zaken schreven destijds: "Op dit moment willen we geen beperkende juridische maatregelen nemen tegen de ontwikkeling, beschikbaarheid en het gebruik van encryptietechnologie in Nederland."
De huidige minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, heeft echter al verschillende keren gezegd dat hij encryptie liever wil minimaliseren om ernstige misdaad te bestrijden. Er zijn nog geen concrete plannen gemaakt. Daarom wil hij graag in gesprek met grote techbedrijven die hierbij kunnen helpen.

Of Grapperhaus in het volgende kabinet terugkomt, is natuurlijk nog niet zeker. Grapperhaus wijkt qua standpunten wel vaker af van de VVD-lijn: zo wil hij softdrugs het liefst helemaal verbieden, terwijl de VVD juist pleit voor proeven met gecontroleerde wietteelt. Het encryptie-dossier zal echter ongetwijfeld op schoot van de volgende minister terechtkomen.

 

Bron(nen):