'Ethische' hacker stuurde namens de overheid kerstkaarten naar printers

Ethische hacker
Getty Images

Rond de kerstdagen heeft de overheid een zogenaamde 'ethische' hacker ingehuurd om via gehackte printers een speciale kerstkaart rond te sturen. Daarop stond de waarschuwing om slimme apparaten vaker te updaten.

De hacker kreeg met een laptop vanaf de straat toegang tot slecht beveiligde printers. Tot verrassing van de getroffen gebruikers rolde uit de printer rond 27 december een waarschuwende 'kerstwens'. Dit is een ludieke actie, onderdeel van de overheidscampagne 'Doe je updates' die consumenten ervan bewuster tracht te maken dat ze hun apparaten regelmatig moeten updaten, om te voorkomen dat criminelen toegang krijgen.

'Door je apparaten te updaten zorg je ervoor dat de nieuwste beveiliging op de apparaten staat. Zo maak je het criminele hackers veel moeilijker', aldus de ethische hacker Dirk-Jan Bartels van Eurofins Digital Testing & Cyber Security. 'Omdat slimme apparaten verbonden zijn met je wifi-netwerk kunnen hackers via de apparaten bij persoonlijke gegevens komen. Het was goed om mensen op deze ludieke manier bewust te maken van mogelijke beveiligingsrisico's. Bij de huishoudens waar het lukte merkte je echt de verbazing.'

Veel apparaten niet up-to-date

Van alle Nederlandse huishoudens bezit maar liefst 91 procent één of meer smart-apparaten, zoals een slimme thermostaat of smart telefoon. Slechts de helft van deze mensen update hun apparaten regelmatig, en maar 44% doet dit specifiek met de printer. Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines (31%) en slimme schakelaars (27%) worden het minst geüpdatet.

Vorig jaar werden bijna 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Het ministerie raadt consumenten aan altijd zelf regelmatig in de instellingen te checken of er een update beschikbaar is.

Bron: RTL Nieuws

Auteur 
  • David de Wilde