Geen CoronaCheck app? Zo krijg je een coronatoegangsbewijs op papier

Getty Images

Voor toegang tot evenementen, horeca en reizen naar het buitenland is de CoronaCheck app beschikbaar. Maar wat als je die niet kunt gebruiken? Dan druk je je coronatoegangsbewijs af op papier!

Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs nodig om de horeca en evenementen te bezoeken. Hiervoor heeft de overheid de CoronaCheck app ontwikkeld. Dat is een gratis app voor de smartphone. De app is ook bedoeld voor veilig reizen naar het buitenland. Je leest meer over de CoronaCheck app en vragen over de CoronaCheck in het algemeen hier.

Er zijn helaas een aantal beperkingen bij de CoronaCheck app:

 • De app is gekoppeld aan het mobiele nummer van je smartphone. Dat betekent dat elke app de gegevens van maar een persoon bij zich kan dragen. Ieder persoon moet dus zijn eigen app op zijn eigen smartphone hebben.
 • De app is alleen beschikbaar voor smartphones, niet voor tablets.
 • De app is niet beschikbaar voor Windows smartphones.
 • De app werkt alleen in Android vanaf versie 6 en op iPhones vanaf versie iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer).

Als je de app om deze of andere redenen niet kan gebruiken, is er een alternatief: de CoronaCheck (het coronatoegangsbewijs) op papier.

Wat is de CoronaCheck op papier?

De CoronaCheck app maakt een QR-code om te laten zien dat je getest, hersteld of gevaccineerd bent. Een QR-code is een soort vierkante streepjescode met informatie. Bij de toegang tot een evenement of bij de douane op reis kan door de QR-code te scannen snel en simpel gekeken worden of je naar binnen mag.

Bij de CoronaCheck op papier kun je deze QR-code op papier afdrukken. Dit papier kun je dan gebruiken voor toegang tot horeca, evenementen en reizen naar het buitenland.

Wat heb ik nodig voor de CoronaCheck op papier?

 • Je hebt toegang tot internet nodig via een pc of laptop voor de website bij de CoronaCheck.
 • Je hebt een printer nodig om de QR-code af te drukken.
 • Voor een bewijs van volledige vaccinatie of een herstelbewijs: je DigiD. Voor het bewijs dat je negatief getest bent: de ophaalcode of je DigiD.

Wat is het nadeel van de CoronaCheck op papier?

Bij een testbewijs krijg je alleen toegang tot evenementen als je vlak daarvoor negatief getest bent. Het testbewijs is 24 uur geldig. Daarna moet je een nieuw testbewijs maken en afdrukken. Een herstelbewijs en een volledige vaccinatie zijn vooralsnog 'onbeperkt' bruikbaar.

Wanneer kan ik de CoronaCheck op papier gebruiken?

Sinds eind juni is de CoronaCheck op papier ook te gebruiken als bewijs voor vaccinatie in Nederland. Sinds 1 juli is de CoronaCheck op papier ook beschikbaar als vaccinatiebewijs buiten Nederland in de EU. Hier zitten overigens nog wel enige beperkingen aan vast omdat ieder land zelf bepaalt aan welke voorwaarden een bezoeker moet voldoen. Kijk hier voor meer informatie. Vanaf 25 september is het coronatoegangsbewijs nodig om gebruik te maken van de horeca of evenementen te bezoeken.

Hoe kan ik mijn vaccinatie in het coronatoegangsbewijs zetten als die nog niet geregistreerd is?

Vaccinaties bij de GGD zijn automatisch geregistreerd, maar vaccinaties bij bijvoorbeeld huisartsen niet altijd. Vraag in dat geval aan je huisarts of die je vaccinatie wil laten registreren voor de CoronaCheck.

Hoe maak ik een CoronaCheck op papier?

Om de QR-code voor je CoronaCheck bewijs te maken, moet je het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat je printer aan staat.
 • Ga naar www.coronacheck.nl/print
 • Lees de informatie en klik een vinkje bij Ik heb de privacyverklaring gelezen.
 • Klik op Volgende.
 • Kies welke informatie het bewijs moet gebruiken: Een vaccinatie, Een herstelbewijs of Een testbewijs.
 • Bij een testbewijs kies je waar je de test hebt gehad. Die testinformatie wordt gebruikt in het bewijs. Bij de GGD moet je inloggen met DigiD. Bij een andere testlocatie (Testen voor toegang) moet je de ophaalcode invullen die je hebt gehad.

Bij een vaccinatie- of herstelbewijs moet je inloggen met DigiD.

 • Klik op Maak QR-code. Er wordt een CoronaCheck bewijs met een QR-code gemaakt.
 • Print de QR-code van het CoronaCheck bewijs.
 • Neem het papier met de QR-code mee naar het evenement of op reis.

Geen smartphone of geen printer? Vraag een QR-code aan!

Heb je geen smartphone of kun je geen coronatoegangsbewijs afdrukken? Dan kun je ook telefonisch een papieren coronatoegangsbewijs met QR-code aanvragen. Dat kan via telefoonnummer 0800-1351 - je hebt dan wel je BSN (burgerservicenummer) nodig. Voor meer informatie kijk je op de site van de Rijksoverheid.