Glasvezel, kabel of koper: wat biedt het beste internet?

Getty Images

Steeds grotere delen van Nederland worden bedekt door glasvezel. KPN en Ziggo breiden hun eigen netwerken uit en er zijn ook lokale initiatieven. Maar er wordt nog altijd internet aangeboden via telefoonlijn of televisiekabel. Is glasvezel wel echt beter?

Glasvezel, kabel en koper zijn verschillende technieken met een set voor- en nadelen. Kabel en koper waren van oorsprong niet bedoeld voor een internetsignaal, en lopen tegen meer beperkingen op.

Internet via de telefoon

Koper - of DSL - is een techniek om een internetsignaal via de telefoonlijn te sturen. Dat gebeurt niet meer via een inbelverbinding, dus men kan gewoon bellen en internetten tegelijkertijd. KPN beheert het kopernetwerk van Nederland, maar is wel verplicht dit te delen met andere providers. Vodafone/Ziggo doet er niet aan mee.

Telefoonlijnen hebben helaas veel last van ruis, en dat wordt erger naarmate je verder bij een wijkkast vandaan zit. Door die ruis is de concrete internetsnelheid vaak laag, lager dan waar mee wordt geadverteerd. Zeker in buitengebieden en op bedrijventerreinen. DSL is wel sneller geworden dankzij upgrades naar ADSL, maar het maximum over koper is nu nog altijd 400 Mbit/s. De koperleidingen nog verder ontwikkelen zou kunnen, maar er zitten veel haken en ogen aan. Het lijkt erop dat KPN liever investeert in glasvezel.

Internet via televisiekabel

Kabelinternet gebruikt de televisieaansluiting. De coaxkabel heeft minder last van ruis dan koper, en de snelheden komen vaak overeen met wat de provider belooft. De afstand tussen je huis en de wijkkast is niet relevant. Echter, de kabel is gemaakt om te zenden, niet om te ontvangen. Daarom is uploaden (dus terug het internet op) minder snel dan downloaden (bestanden van het internet afhalen).

Vodafone/Ziggo is zo goed als monopolist betreft kabelinternet. Andere bedrijven mogen er geen gebruik van maken. Wil je dus kabelinternet, dan ben je aangewezen op Vodafone/Ziggo, en de prijzen zijn door het gebrek aan concurrentie relatief hoog. Aan die situatie komt binnenkort een einde, want de Autoriteit Consument & Markt heeft bepaald dat andere bedrijven moeten worden toegelaten. Dat zal ergens in 2020 gebeuren.

Kabel is nog niet in de laatste levensfase. Vodafone/Ziggo is begonnen met het aanbieden van het zogenaamde gigabitinternet (1000 Mbit/s). Er wordt gewerkt aan nieuwe technieken om de snelheid nog te vertienvoudigen. Daarom is Vodafone/Ziggo druk bezig met het aantal analoge zenders terug te brengen, zodat er meer capaciteit is.

Internet via glasvezel

Koper is gemaakt voor telefoon, coaxkabel voor televisie... en glasvezel is speciaal voor internet bedacht. Het is de efficientste manier om een internetsignaal te sturen. Het werkt met lichtsignalen, niet electrisch, dus van signaalverlies is geen sprake en het kan heel snel kilometers afstand overbruggen.

De apperatuur aan beide kanten van de glasvezelkabel bepaalt de snelheid. En die wordt steeds beter, er lijkt momenteel nog geen einde te komen aan hoe snel het internet via glasvezel kan worden. Snelheden qua uploaden en downloaden zijn hetzelfde.

Het zou dus ideaal zijn als heel Nederland was aangesloten, maar dat duurt nog wel een tijdje. Straten openbreken om de kabels te leggen kost tijd en geld. KPN en Ziggo gebruiken glasvezel al voor hun netwerk, en dan alleen bij het laatste stukje telefoon- of televisiekabel. Dat is vooral om kosten te besparen. Desondanks blijft KPN wel doorgaan met het uitbreiden van haar glasvezelnetwerk.

Moet ik overstappen?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Niet per sé. Als het internet voldoet aan uw eisen, kunt u rustig bij een provider met telefoon- of televisiekabel blijven. Maar in de toekomst zal glasvezel waarschijnlijk veel verder gaan uitlopen op de rest qua snelheid, dus op den duur gaat waarschijnlijk iedereen overstappen.

Bron: Tros Radar

Auteur