Handige online rekenhulpjes

Oudere heer computer
Getty Images

Hoeveel is mijn auto nog waard? Hoeveel spaargeld heb ik nodig? Voor een antwoord op deze en andere vragen staan op internet handige rekentools. Even wat gegevens invullen en je weet het antwoord.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Geldbuffer berekenen

Iedereen kan tegen een onverwachte uitgave aanlopen, zoals een kapotte auto of een gestolen e-bike. Met een buffer op de spaarrekening leiden die kosten niet tot financiële problemen. Wat een verstandig bedrag is, verschilt per huishouden. In een eigen woning heb je meer nodig dan in een huurhuis. Met de bufferberekenaar van het Nibud zie je wat in jouw situatie een verstandig bedrag is.

Maandelijks sparen

Wil je over een aantal jaren een bepaald bedrag bij elkaar hebben, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of de verbouwing van het huis? De rekentool van Wijzer in Geldzaken rekent uit hoeveel je per maand of per jaar opzij moet leggen om bij een bepaalde rente het doelbedrag te halen. Wil je bijvoorbeeld in vijf jaar €10.000 bij elkaar hebben en verwacht je een rente van 2 procent, dan moet je iedere maand €158 sparen.

Hypotheek toch aflossen

Veel huiseigenaren hebben een hypotheek die gedeeltelijk of geheel aflossingsvrij is. Een huiseigenaar die na de AOW-datum lagere bruto maandlasten wil, kan nu al beginnen met vrijwillig aflossen. Vul in de rekentool van Wijzer in Geldzaken de hoogte van de hypotheek, het rente-percentage, het aflossingsbedrag en je geboortedatum in en je krijgt te zien wat het restant van de aflossingsvrije hypotheek op de AOW-datum is en de bijbehorende bruto maandlasten.

Maximale huur

De maximale huur in een sociale huurwoning wordt bepaald aan de hand van een puntenaantal. Hoe meer punten, des te hoger de maximale huurprijs. Met de Huurprijscheck kan je zelf het puntenaantal berekenen en daarmee de maximale huur. Betaal je te veel, dan kun je om huurverlaging vragen.

Ontslagvergoeding

Een werknemer die ontslagen wordt, heeft recht op een transitievergoeding. De rekenregels om de hoogte te bepalen liggen vast in de wet. Op www.berekenhet.nl staat een rekentool waarmee je kunt uitrekenen hoe hoog de transitievergoeding is bij ontslag. Om een indicatie te geven: bij een bruto salaris van €4000 per maand bedraagt de vergoeding na tien jaar werken €14.400.

Dagwaarde auto

Voor het kopen of verkopen van een tweedehandsauto is het belangrijk de dagwaarde te weten. De ANWB heeft een rekentool, de ANWB koerslijst, waar aan de hand van het kenteken en de kilometerstand de dagwaarde van een auto wordt berekend. Wie dat wil, kan de dagwaarde van iedere auto uit laten rekenen. De tool werkt niet voor auto’s ouder dan 18 jaar.

Benzinekosten per rit

Bij de hoge benzineprijzen kan het verstandig zijn om vooraf in te schatten hoeveel euro een ritje met de auto kost. In de rekentool geef je de huidige locatie en de bestemming op, de literprijs van de brandstof en je verbruik per 100 km. Het programma berekent de afstand en de brandstofkosten. Desgewenst kan je ook het onderhoud in de berekening stoppen. Weet je de benzineprijs niet, dan vind je bij www.unitedconsumers.com de actuele gemiddelde brandstofprijs.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd wordt stap voor stap verhoogd. Vijf jaar van tevoren wordt de nieuwe leeftijd aangekondigd. Bij de SVB kun je de AOW-leeftijd opvragen. Ben je na 30 september 1961 geboren dan zal de AOW-leeftijd naar verwachting minimaal 67 jaar en 3 maanden zijn.

Fitnessleeftijd

Leeftijd is slechts een getal. Twee 65-jarigen kunnen enorm verschillen in fitheid. Regelmatig sporten en een gezond gewicht verlagen de kalenderleeftijd aanzienlijk. Overgewicht en inactiviteit verhogen die leeftijd juist. De Technisch-natuur-wetenschappelijke Universiteit van Noorwegen heeft een tool gemaakt waarmee je gemakkelijk je fitnessleeftijd kan berekenen.

Verwachte leeftijd

Een vrouw van 65 jaar had bij haar geboorte in 1959 een levensverwachting van 75,2 jaar. Door de verbeterde gezondheidszorg én omdat ze niet voortijdig is gestorven, heeft zij nu een resterende levensverwachting van 21,4 jaar. Haar verwachte sterfteleeftijd is ruim 86 jaar. Op www.bereken-het.nl kun je je eigen resterende levensverwachting en de levensverwachting bij geboorte uitrekenen.

Afvallen

Veel mensen willen een paar kilo afvallen. Het verstandigst is om structureel minder te eten en/of meer te bewegen. Je valt langzaam af als je iedere dag minder calorieën binnenkrijgt dan dat het lichaam verbrandt. Drie rekentools kunnen daarbij helpen. Met de eerste tool bereken je hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Met de tweede check je hoeveel calorieën er in je eten zitten en de derde berekent hoeveel calorieën je verbrandt bij allerhande activiteiten, van lezen tot stofzuigen.

Auteur