Hier moet je op letten bij online dating

‘50-plussers zeer succesvol in online romantiek’

Getty Images

Hoe leuk is het als je iemand tegenkomt – online of in het dagelijks leven – waar je vervolgens gezellig mee afspreekt? Helaas is niet elke date een succes. De toename van het aantal datingsites maakt daten via internet toegankelijker, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Datingsites en -apps zijn enorm in trek. Sommige mensen vinden het maar raar, en wijzen er graag op dat zij vroeger ook geen site of app nodig hadden om een partner te vinden. Maar niet iedereen zit in een situatie dat hij of zij in het dagelijks leven een potentiële partner kan ontmoeten. Als je weinig uit gaat of zelden op drukke sociale plaatsen komt, te verlegen of communicatief niet zo vaardig bent, is de kans al minder groot om tegen een date aan te lopen. Onderzoek van de Volkskrant en een promovendus van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat zes op de tien leden van datingsites en -apps in het dagelijks leven geen kans zien om een date te vinden. Geen wonder dus dat online daten zo populair is.

50-plussers zijn succesvol

Van de ongeveer 2,7 miljoen singles in Nederland, is naar verwachting een derde actief op betaalde of gratis datingsites en -apps. Van hen gebruiken drie op de tien dit als aanvulling omdat zij ook in het dagelijks leven met zekere regelmaat een date vinden. Online dating is bovendien in toenemende mate populair onder 50-plussers. Leuk feitje is ook dat deze groep het succesvolste is bij het online daten: bijna twee op de vijf stellen van middelbare leeftijd die de afgelopen jaren zijn gaan samenwonen, hebben elkaar online ontmoet, tegenover slechts een op de twintig jongvolwassenen.

Weinig verschil tussen traditioneel en online daten

Tussen een ‘normale’ en een online date zit niet veel verschil. Los van het feit dat je hem of haar date op een andere manier ontmoet hebt, ziet een afspraakje er vaak hetzelfde uit: openbare gelegenheden zoals cafés en restaurants zijn de meest populaire plekken om voor de eerste keer af te spreken. Daarnaast is een vijfde van de dates actief, bijvoorbeeld een wandeling of een bezoekje aan een bioscoop of een museum. Ongeveer een op de tien eerste dates speelt zich bij een van de twee personen thuis af.

Getty Images

Gevaren van online dating

Bovenstaande geeft de indruk dat online dating ontzettend leuk is, en dat is het ook zeker. Zelfs als je niet je liefdespartner vindt, is de kans groot dat je een of meerdere leuke vriendschappen overhoudt aan een gratis of betaald lidmaatschap van een datingsite of -app. Toch is het online daten niet zonder risico’s.

1. De ander is niet wie je dacht (catfish)

In de eerste plaats spreek je natuurlijk af in goed vertrouwen. Tijdens het chatten heb je een bepaald beeld van de ander gekregen en op basis daarvan besloten om in het echt af te spreken. Helaas komt het veel voor dat iemand niet is zoals hij of zij heeft verteld. De ander heeft al een relatie, juist wel of geen kinderen, niet die goede baan of een duister verleden. Of, het is wel de juiste persoon, maar de gebruikte foto’s op het profiel zijn al jaren oud. Allemaal factoren die een date behoorlijk kunnen verpesten.

2. Nepprofielen

Daarnaast bestaan er veel nepprofielen. Deze kunnen heel onschuldig zijn en door een datingsite of -app aangekocht zijn om simpelweg een groter ledenbestand te hebben. Hier heb je geen hinder van, behalve de verspilde moeite om een bericht te sturen.

Helaas zijn er ook nepprofielen waar je meer last van hebt. Een (vaak zeer mooie) man of vrouw stuurt je een bericht waarin wordt aangegeven hoe leuk je bent en hoe graag hij of zij jou zou willen leren kennen. Helaas is dan net hun profiel van die site of app verwijderd en word je verleid om een account aan te maken op een andere, veelal dure, site. Trap hier nooit in: vaak zitten deze sites vol nepprofielen en het is vrijwel onmogelijk om er weer van af te komen.

3. Oplichters

De wereld van online daten is een aantrekkelijke plek voor oplichters. Leden van datingsites en -apps zijn op zoek naar een partner en/of zijn eenzaam. Dit maakt ze gemakkelijke doelwitten voor oplichting. Meer dan eens proberen zogenaamde scammers (vaak actief in een ander land dan je eigen) een band op te bouwen met een lid van een datingsite of -app. En zodra die band er is, en dat ogenschijnlijke vertrouwen, is er altijd wel iets waar deze scammer geld voor nodig heeft. En zodra je wat geld hebt gestuurd, is het hek van de dam: de vragen om geld blijven binnenstromen.

Tips voor veilig daten

Ondanks de mogelijke gevaren is het online daten meestal een leuke ervaring waar je een hoop leuke contacten en hopelijk ook een relatie aan over kunt houden. En met de volgende tips kun je er volop van genieten.

1. Visueel contact voor de eerste afspraak

Als je elkaar al eens gezien hebt, is de kans kleiner dat er straks iemand tegenover je zit die je niet had verwacht. Probeer elkaar dus al een keer te zien voor je elkaar in werkelijkheid ontmoet. Dit kan bijvoorbeeld via het video-belprogramma Skype.

2. Wees alert

Let op goed op signalen die een indicatie kunnen zijn dat iets niet helemaal in de haak is. Nooit in het weekend of in de avonduren kunnen, nooit bij de ander thuis mogen komen of nooit een uitnodiging voor een gezamenlijk feest of bijeenkomst krijgen… het zijn kunnen tekenen zijn dat de ander iets achterhoudt. Wees alert op deze signalen.

3. Spreek op een openbare plek af

Afspreken op een openbare plek geeft een zeker gevoel van veiligheid. Als er andere mensen in de buurt zijn, is de kans minder groot dat er ongewenste dingen gebeuren op een date. Niet voor niets spreekt slechts een op de tien mensen bij de ander thuis af.

4. Wees altijd jezelf

Behandel de ander zoals jij door de ander behandeld wilt worden. Natuurlijk is het verleidelijk om dingen net wat mooier te maken dan ze in werkelijkheid zijn om net de interesse van die leuke potentiële partner te wekken. Doe dit niet: de ander moet jou leuk vinden om wie jij echt bent. Als je jezelf anders voordoet dan je bent, loop je vroeg of laat tegen de lamp.

5. Wees positief

De eerste indruk is heel belangrijk. Wees dus open en positief. Zorg voor leuke gespreksonderwerpen en ga zeker niet hele verhalen over je ex en het einde van die relatie vertellen, je zit niet bij een psycholoog.

De enige tips die we verder nog kunnen geven aan de vrijgezelle lezer: geniet van het online daten en zie het ook als een kans om leuke contacten op te doen, niet alleen als middel om een relatie te krijgen.

Getty Images

De meest gebruikte betaalde datingsites/-apps

De populairste gratis datingsites/-apps

Auteur