Hoe slim is je huis?

Verlichting, beveiliging, schoonmaken, comfort: op veel verschillende gebieden kun je je woning een stuk slimmer maken met domotica.

Stel je voor: je bent onderweg naar huis en als je nog tien kilometer moet rijden, wordt de verwarming thuis alvast hoger gezet en het koffiezetapparaat gestart. Wanneer je bij je huis komt, gaat de deur van de garage automatisch open. Vijf minuten later zit je in je luie stoel bij een behaaglijke temperatuur te genieten van je verse kopje koffie terwijl een robotstofzuiger je vloer reinigt. Het is nu al allemaal mogelijk.

Woningautomatisering

Het slimmer maken van je huis met apparatuur en software is bekend als domotica of woningautomatisering. Steeds meer nieuwbouwhuizen worden al op het gebruik van domotica ingesteld bij het bouwen. Het gaat dan om een ingebouwd netwerk van kabels, schakelaars, stopcontacten en andere onderdelen waarmee een domotica-systeem communiceert. Dat is natuurlijk heel handig, maar ook als je niet zo’n ingebouwd systeem hebt, kun je je huis toch prima van domotica-apparatuur voorzien. Veel apparaten werken namelijk via een gewoon bedraad thuisnetwerk, wifi en internet. Let wel goed op bij de aanschaf welk type netwerk een domotica-apparaat nodig heeft.

Domotica bestaan in vele soorten, maten en prijzen. Er wordt zelfs zoveel onder gerekend dat je misschien niet eens doorhebt dat je al een poosje domotica gebruikt. Bijvoorbeeld een beveiligingscamera waarvan je de beelden via internet kunt volgen of een alarmsysteem dat automatisch bij onheil contact opneemt met de alarmcentrale.

Slimme thermostaat

Een van de bekendste domotica-­apparaten is de slimme thermostaat. Veel mensen hebben al zo’n apparaat in huis, al dan niet na enige aandrang van het energiebedrijf. Ze zijn er in verschillende vormen en onder verschillende namen, zoals Anna en Nest van Google. Een type slimme thermostaat als Anna geeft je de mogelijkheid om tijdschema’s in te stellen, gekoppeld aan een ­bepaalde kamertemperatuur. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de centrale ­verwarming automatisch na tien uur ’s avonds twee graden omlaag kan. Dit kan allemaal op afstand via een app op de smartphone.

Een nadeel van veel slimme thermo­staten is dat ze nog steeds op een centrale plek in huis de temperatuur meten en bijhouden. Maar het is inmiddels mogelijk om met een thermostaat een huis in verschillende zones in te delen. In elke zone kun je dan apart de gewenste temperatuur instellen en zo het ideale klimaat in je huis regelen en energie besparen.

Verlichting

Wie het heeft over slimme verlichting, denkt al snel aan de Philips Hue-lampen. Er zijn ook andere ­merken op dit gebied, zoals Ikea, Trust en het vrij nieuwe Lifx. Slimme verlichting onderscheidt zich van gewone lampen doordat je ze op afstand kunt aan- en uitzetten via een app. Dat geeft je extra mogelijkheden als stembesturing en op een bepaalde tijd instellen.

Daarnaast zijn, afhankelijk van het type lamp, de lichtsterkte en kleur in te stellen, zodat je precies de juiste sfeer in je woon- of slaapkamer kunt regelen. Deze slimme lampen zijn van het type led, dus heel energiezuinig, en bovendien in allerlei vormen te koop. Denk aan strips en balken, maar ook allerlei soorten lampen voor buiten.

Beveiliging

Beveiliging maakt al langer deel uit van de domotica-familie. Denk bijvoorbeeld aan alarm­systemen die bij afgaan automatisch een signaal doorsturen naar een centrale. Of aan camera’s die je via internet instelt en volgt. Maar er zijn in de tussentijd heel wat mogelijkheden bij gekomen om je huis veiliger te maken.Een goed voorbeeld zijn de verschillende typen ‘paniekknoppen’. Daarmee wordt na een druk op de knop een bericht naar een vooraf opgegeven persoon gestuurd. Ze worden vooral gebruikt in de zorg.

De deurbel met ingebouwde camera is ook een populair apparaat, ter vervanging van het aloude spionnetje in de deur. Als er wordt aangebeld, is via een tablet of smartphone te zien wie er voor de deur staat en is er eventueel een gesprek te voeren. Sleutelloze deursloten worden eveneens steeds populairder. Hierbij open je de huisdeur via je smartphone ­nadat geverifieerd is dat jij het ook echt bent. Een bos sleutels is niet meer nodig.

Zelfstandige stofzuigers

De eerste robotstofzuigers waren voornamelijk leuke gimmicks die vaak nog tegen allerlei spullen in de huiskamer botsten, waardoor ze het ook niet meer wisten. Inmiddels zijn we een aantal generaties verder en zijn ze een stuk slimmer geworden. Je kunt rustig het zelfstandig stof­zuigen van je kamers aan ze ­overlaten.

Of bedien de robotstofzuiger zelf vanaf je smartphone, zoals kan bij die van Neato. Op afstand starten, de kamers in ­zones verdelen en bepaalde zones twee keer laten stofzuigen, stiller zuigen: het is nu allemaal mogelijk. Alleen de trap zuigen doen ze nog niet.

Buitenbeentjes

Nogal wat producenten proberen een graantje mee te pikken van de ­domotica-revolutie. Dat levert veel nuttige pro­ducten op, maar ook een aantal aparte, waarvan het de vraag is of iemand daar echt op zit te wachten. De Quirky Egg Minder (circa €10) heeft maar één doel: je op je smartphone laten weten hoeveel ­eieren je nog overhebt in het doosje van veertien en of ze nog goed zijn. Je moet daarvoor natuurlijk wel eerst de eieren uit hun eigen doos over­hevelen naar de Quirky Egg ­Minder en bij het bereiden niet goed opletten hoeveel eieren er nog in ­zitten.

De Flosstime (circa €25) is een automatische flosdraad-dispenser die een verdrietig gezichtje laat zien als je niet op tijd flost. Bedoeld voor mensen die graag hip willen flossen. Voor wie graag heel luxe naar de wc gaat, is de Kohler Numi toiletpot ­(circa €5500) wellicht een optie. Deze futuristische wc heeft een ingebouwd ­bidet, luidsprekers, luchtverfrisser en een geautomatiseerde wc-bril en doorspoelsysteem. Je ­behoefte doen moet je nog wel zelf regelen.

Als het regent dan...

IFTTT staat voor If This, Then That. Ofwel: Als Dit, Dan Dat. IFTTT is een populaire website (www.ifttt.com) en een app waarmee je ­allerlei toepassingen met elkaar verbindt en laat ­samenwerken. Bijvoorbeeld: er wordt een ­actuele regenbui voorspeld in een weerapp; je krijgt daarvan dan automatisch een sms door­gestuurd op je ­mobiel.

Er is ook domotica-­apparatuur die werkt met IFTTT, zoals schakelaars van Belkin en de Hue-­lampen van Philips. Die reageren op verschillende apps. Zo zet je op ­afstand met een berichtje vanaf je smartphone een bepaald apparaat aan of juist uit. Een andere toepassing is je zonnescherm automatisch omhoog of naar beneden laten gaan aan de hand van de informatie van een weer­station. IFTTT gebruiken is even wennen, maar niet erg moeilijk. Lees er meer over op Plus Online. Zoek op ‘IFTTT voor een workshop’.

Zijn domotica wel veilig?

Een vraag die vaak gesteld wordt over domotica: is het wel veilig tegen ­indringers? Een terechte vraag, want deze apparaten zijn nou eenmaal vaak verbonden met een thuisnetwerk of zelfs internet. Dat brengt altijd het risico met zich mee dat mensen van buitenaf virtueel je huis binnen kunnen dringen. Lees meer over het beveiligen van domotica op de site van PlusOnline.

Bron(nen):