Is een OLED televisie aanschaffen het geld waard?

Getty Images

OLED-tv’s zijn sinds twee à drie jaar op de markt en zijn op weg de nieuwe standaard te worden. Het prijskaartje is nog wel gepeperd: minimaal 1.000 euro per tv. Waarom zou je willen overstappen van een 'klassieke' LCD-tv naar een OLED?

Wat is OLED?

OLED betekent Organic Light-Emitting Diode. OLED werd al langer gebruikt voor schermen in smartphones en tablets. Tussen de beeldplaat zitten 'organische koolstofdeeltjes' die het beeld  vormen en belichten tegelijk. Dat geeft een betere beeldkwaliteit dan de LCD tv, die extra belichting nodig heeft van de zij- en achterkant. Het beeld van een OLED is helderder en bewegingen die je ziet zijn vloeiender. OLED-tv's zijn ook allemaal 4K-schermen, dat wil zeggen dat ze de hoogst mogelijke resolutie die op dit moment haalbaar is bezitten.

Lekker dun

Omdat OLED-tv's geen verlichting nodig hebben vanaf de zij- en achterkant, is hij ook zeer dun gebouwd. Ze zijn dus nog designvriendelijker dan de toch al vrij dunne LCD tv. Het slanke design, met een scherm van slechts enkele millimeters dun, is een opvallende toevoeging aan uw interieur.  Bij sommige tv's is het OLED paneel op een dunne glasplaat bevestigd, waardoor het scherm geen rand lijkt te hebben. Dat ziet er niet alleen bijzonder uit, het scherm lijkt er groter door.

Warme kleuren

De kleurenweergave van een OLED-tv is meestal mooier dan die van een LCD. Dat is meteen het belangrijkste voordeel. Er is een breed kleurencontrast omdat ieder deeltje apart wordt belicht, waardoor het met de juiste helderheid wordt weegegeven. Vooral qua zwart- en witwaarden is er grote winst, want op dat gebied zijn LCD-schermen het zwakste. Je kunt met elke OLED-tv zogenaamde HDR films en series bekijken. High dynamic range (HDR) duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven).

Het 10 bit paneel laat meer dan een miljard kleurtinten zien. Daardoor zie je met HDR beelden veel meer details in lichte en donkere gedeelten van het scherm. De toestellen van modeljaar 2016 zijn bovendien geschikt voor zowel HDR10 als Dolby Vision, waardoor ze raad weten met alle bronnen van HDR content.

Daarnaast hebben OLED-tv’s een grote kijkhoek: de kleuren en het contrast verlopen maar weing, naarmate je meer van de zijkant kijkt. Ze hebben wel meer moeite met het weergeven van hele heldere beelden dan LCD-tv's, bijvoorbeeld als er veel wit te zien is. Het beeld oogt dan fletser. De gemiddelde helderheid van een OLED-tv ligt dan ook lager dan van LCD-tv's. Iets om rekening mee te houden als je vaak tv kijkt in een ruimte met veel (zon)licht. 

Betaalbaar?

De eerste generatie OLED-tv's was - net zoals destijds de plasma-tv - aan de prijzige kant, je betaalde al snel 1.000 - 2.000 euro voor een OLED. Helaas is de prijs nog niet echt gezakt, en voor de topmodellen betaal je een veelvoud van dat bedrag. Die eerste instapmodellen zijn nu wel goedkoper geworden, en zullen op den duur onder de 'magische' grens van 1.000 euro duiken.

Goed voor het milieu?

LCD-tv's zijn de laatste jaren energiezuiniger geworden en OLED-tv's zijn wat dat betreft niet anders. Het hangt wel  een beetje af van hoe u hem afstelt: een OLED-tv met een volledig donker scherm verbruikt slechts 50 watt aan energie, maar dat kan uiteraard flink oplopen afhankelijk van wat er op het scherm wordt getoond en met wat voor instellingen. In de handleiding staat meestal wat u kunt aanpassen om de televisie zuiniger te maken of hem juist op zijn maximum te laten presteren.

Gevaar van inbranden

Zoals vroeger zorgen waren over het inbranden van het scherm bij plasma-tv’s, zo speelt dit nu bij OLED-tv’s. Dit inbranden wordt ook wel beeldretentie genoemd. Daarbij ‘onthoudt’ het scherm een statisch plaatje, wat vervolgens kan doorschijnen in andere beelden. 

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat het inderdaad voor kan komen bij OLED-tv's, maar vooral in meer extreme kijksituaties waarbij dezelfde beelden vele uren op het scherm getoond werden. Plus dat de beeldretentie niet blijvend bleek. Bij 'normale' en regelmatige afwisseling van zenders en beelden, zullen er weinig tot geen grote problemen met inbranden bij OLED-tv's optreden.

Pas op voor QLED

Het is misschien wat verwarrend, maar in de winkel komen we ook zogenaamde QLED-tv's tegen. QLED-tv's  zijn in feite standaard LCD-tv's, maar in het scherm zit een extra laagje met daarin nanokristallen – de 'quantum dots'. Deze nanokristallen zorgen ervoor dat de tv vollere, meer verzadigde kleuren kan laten zien. Maar het is dus geen 'echte' OLED. Met QLED gaat vooral Samsung de concurrentie aan met de OLED-tv’s van andere fabrikanten.

Pas dus op bij je aanschaf: de O of de Q, het maakt wel degelijk verschil!

Bron: AD.nl, Consumentenbond

Auteur