Kies je geliefde tv-programma zonder kabelabonnement

Kijk je maar een paar tv-zenders terwijl je ook betaalt voor de andere 70 in het kabelpakket? Dat hoeft niet. Er zijn alternatieven om anders tv te kijken en geld te besparen.

Tv-programma’s kijken op de dagen en tijden die de omroepen bepalen, is niet meer nodig. De kijker wordt steeds meer de baas en beslist zelf welke programma’s hij wanneer wil zien. Onder andere diensten als ‘uitzending gemist’ en video on demand maken dat mogelijk.

Ook vinden steeds meer mensen dat er eigenlijk maar weinig interessante programma’s zitten in het uitgebreide kabelaanbod. Toch betaal je voor al die zenders in het pakket. Vanuit die onvrede kwam uit de Verenigde Staten een nieuw fenomeen overwaaien: cutting the cord, de kabel doorknippen. Ofwel: je stopt met het kabelabonnement. Zo kun je maandelijks geld besparen.

Hoeveel je bespaart is afhankelijk van het tv-pakket dat je hebt en het alternatief dat je kiest. Bij een basispakket scheelt het toch al snel €10 per maand, bij uitgebreide pakketten bespaar je €20 of meer. Een nadeel is dat je soms wat meer moeite moet doen om bepaalde tv-programma’s toch te bekijken.

Online (terug)kijken

Veel programma’s van Nederlandse zenders zijn via internet te bekijken. Op NPO Start en NL Ziet – het vroegere ‘uitzending gemist’ – kun je voor een deel tv-programma’s zien die al zijn uitgezonden via de kabel. De andere mogelijkheid is live tv: via internet naar programma’s kijken die op dat moment ook op tv worden uitgezonden. Online tv kijken kan met een smart-tv, maar ook met een tablet, smartphone, pc of mediaspeler zoals Chromecast. Hiervoor gebruik je de app van de aanbieder of de website.

De tv-kanalen van NPO zijn te bekijken via NPO Start. Je hebt verschillende opties. Gratis en zonder registratie kun je live-tv kijken en programma’s terugkijken tot minimaal een week. Registreer je je wel, dan kun je als extra programma’s op pauze zetten en later verder kijken. Via NPO Start Plus kun je voor €2,95 per maand programma’s langer terugkijken, krijg je HD-kwaliteit en minder reclame. RTL XL geeft je met een account gratis toegang tot veel programma’s op RTL 4, 5, 7 en 8. Een abonnement van €8,99 per maand bij de video on demand-dienst Videoland geeft je als extra langer terugkijken en geen reclame op RTL XL, naast de films en series van Videoland. KIJK biedt gratis toegang tot een groot deel van de programma’s van SBS 6, Veronica en Net 5.

Ben je een fan van al deze Nederlandse zenders en kijk je graag tv in HD-kwaliteit zonder reclames, dan is een abonnement van €7,95 per maand bij NLZiet de beste keuze. Houd er bij online tv kijken rekening mee dat niet alle programma’s terug te kijken zijn en dat er vanuit het ­buitenland bij sommige aanbieders geen toegang is.

Gratis via de ether

Vroeger was televisie kijken via de ether normaal. Met een antenne plukten we analoge tv-signalen uit de lucht. Nu is televisie kijken via de ether nog steeds mogelijk, maar dan digitaal. NPO, regionale zenders en een aantal buitenlandse zenders kun je gratis bekijken. Je hebt daarvoor een dvb-t tuner/ontvanger nodig. In veel tv’s zit die al ingebouwd. Dan hoef je alleen nog een antenne voor goede ontvangst aan te sluiten.

Voor tv’s zonder dvb-t tuner zijn losse ontvangers te koop. Gecodeerde zenders zijn niet gratis. Om die te bekijken heb je een smartcard, ontvanger (soms al ingebouwd in de tv) en abonnement nodig. Digitenne heb je voor €17 per maand.

Video on demand

Heb je geen behoefte aan wat er op de kabeltv-zenders wordt uitgezonden en bepaal je liever zelf wat je kijkt? Dan zijn video on demand-diensten een goede vervanging. Netflix, Videoland en Disney Plus zijn de plek voor het bekijken van films, series en documentaires. Voor een vast bedrag per maand van rond de €10 per dienst heb je toegang tot een flinke verzameling aan kijkplezier, waarbij je zelf bepaalt wat je kijkt, wanneer en hoe vaak.

Je hoeft meestal ook niet meer een week te wachten totdat een aflevering van een serie beschikbaar is. Je kunt alles achter elkaar bekijken, ofwel bingewatchen. Een variant op video on demand zijn pay per view-diensten zoals Pathé Thuis en iTunes, waarbij je per film of serie betaalt. Je bent dan een stuk duurder uit maar hebt wel toegang tot de nieuwste films.

Satelliet-tv

Je kunt thuis ook satelliet-tv gebruiken als vervanger van de kabel. Als je via de satelliet Nederlandse of commerciële buitenlandse zenders wilt bekijken, ben je ongeveer net zoveel geld kwijt als bij de kabel. Voor satelliet-tv kun je terecht bij aanbieders zoals Canal Digitaal en het meer flexibele Joyne.

Via de satelliet kun je ook veel gratis zenders ontvangen, zoals het Duitse ZDF, de Engelse BBC en BVN, met een collectie van Nederlandse tv-programma’s speciaal gericht op Nederlanders in het buitenland. Voor het kijken heb je wel een satellietschotel met bijbehoren nodig. Dat is een investering van ongeveer €200.

Bron(nen):