Koopwijzer digitale fotolijsten: steeds weer een andere foto

Getty Images

Vroeger moest je kiezen welke dierbare foto’s je het liefst in je huis had staan en hangen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Met een digitale fotolijst kun je net zoveel foto’s zien als je wilt.

Wat is een digitale fotolijst?

Een digitale fotolijst is een eenvoudige minicomputer met als specialiteit het vertonen van foto’s genomen met een digitale camera. Dat kan een echte fotocamera zijn, maar ook gewoon de camera op je smartphone of tablet. Een digitale fotolijst vertoont meerdere foto’s achter elkaar in een soort diashow. Je bepaalt zelf welke foto’s dat zijn en hoelang ze vertoond moeten worden. Je kan er ook voor kiezen een foto voor lange tijd in de lijst te tonen.

Het belangrijkste onderdeel van een digitale fotolijst is het scherm waarop de foto’s vertoond worden. Dit is een zogenaamd IPS-scherm, dat ook wordt gebruikt bij smartphones. Dit scherm zorgt ervoor dat foto’s er altijd scherp uitzien, zelfs als het donker is. Ook blijven de kleuren goed zichtbaar vanuit iedere kijkhoek, wat natuurlijk belangrijk is bij een fotolijst. Je wilt niet dat je de foto’s alleen goed kan zien als je er recht voor zit.

Een digitale fotolijst heeft naast een minicomputertje en eigen geheugen waarin de foto’s bewaard worden. Verder heeft een fotolijst een of meer aansluitingen. Bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer en een usb-aansluiting voor een usb-stick. Hiermee kun je foto’s overzetten van een fototoestel, tablet, smartphone of pc naar de lijst.

Net als een gewone fotolijst kun je een digitale fotolijst neerzetten of ophangen. Het is wel belangrijk dat er een stopcontact in de buurt is, want zonder stroom kan een digitale fotolijst niets.

Getty Images

Als je een digitale fotolijst wilt kopen, zijn er een aantal onderdelen en eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder zie je een overzicht.

Scherm

Het scherm is het belangrijkste onderdeel van een digitale fotolijst. Je wilt tenslotte dat foto’s er zo mooi en scherp mogelijk uitzien. Als eerste moet je bepalen welk formaat lijst het beste bij je interieur en smaak past. Dit formaat wordt gewoonlijk aangegeven in inch (2,54 centimeter) en gemeten vanuit een hoek schuin naar de tegenoverliggende hoek. Dus bijvoorbeeld van de hoek linksonder naar de hoek rechtsboven. Tegenwoordig wordt bij digitale fotolijsten vaak ook de breedte en hoogte in centimeters aangegeven.

Er zijn verschillende afmetingen digitale fotolijsten te koop. Van een klein formaat van 7 inch (17,5 cm) tot luxueuze hoge resolutie fotolijsten van wel 24 inch (60 cm). In het laatste geval spreek je over een fotolijst ter grootte van een kleine televisie. Daar kun je dan ook video’s op afspelen. De prijs van een 7 inch lijst ligt rond de € 70, die voor een tv-formaat lijst boven de € 400.

Overigens hebben alle fotolijsten een optie waarmee foto’s automatisch op het goede formaat worden weergegeven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat kleine foto’s helemaal worden uitgerekt in een grote fotolijst.

Gewoonlijk worden foto’s genomen in de normale landschapstand (liggend). Dit houdt in dat de foto breder is dan dat hij hoog is. Maar je zal ook regelmatig foto’s maken in de portretstand (staand), vooral op een smartphone. Het is dan ook handig als een fotolijst zowel staand als liggend foto’s kan laten zien. Bij veel digitale fotolijsten heb je de keuze die staand of liggend te gebruiken. Past een foto niet helemaal op het scherm, dan wordt deze wel automatisch goed weergegeven. Door in te zoomen of met zwarte balkjes aan de zijkant van de foto.

Net als bij computerbeeldschermen en tv’s is de schermresolutie bij een digitale fotolijst belangrijk. Dit is het aantal punten (pixels) waaruit het beeld is opgebouwd. Des te meer beeldpunten, des te scherper foto’s worden weergegeven. Bij kleinere formaten lijsten zal automatisch ook de resolutie lager zijn, omdat er simpelweg niet meer beeldpunten op het scherm passen. Bij grotere formaten heb je meer keuze. Meer pixels op een scherm betekent wel een wat duurdere fotolijst.

Tot slot is de helderheid van het scherm nog iets om rekening mee te houden. Des te hoger die helderheid, bijvoorbeeld 200 cd/m2, des te beter het beeldcontrast bij de foto’s in ruimtes met veel licht. Simpel gezegd: je kan dan in zo’n ruimte je foto’s beter zien.

Geheugen

Iedere digitale fotolijst heeft een eigen geheugen waarin foto’s opgeslagen worden. Foto’s nemen tegenwoordig aardig wat ruimte in, omdat ze met een steeds hogere beeldresolutie worden genomen. Dat geeft mooie scherpe en gedetailleerde foto’s maar vraagt ook extra geheugenruimte. Acht GB (gigabyte) aan geheugenruimte is dan ook wel het minimum dat je nodig hebt. Meer geheugenruimte is mooi meegenomen, want dan kun je meer foto’s kwijt in de lijst en kun je er dus ook meer achter elkaar vertonen.

Getty Images

Overigens kan het geheugen in de fotolijst uitgebreid worden met een geheugenkaartje. De lijst kan zijn foto’s dan direct daar vanaf halen. Alle moderne digitale fotolijsten hebben een slot om een geheugenkaart in te steken. De meeste gebruiken daarvoor de kleine micro-SD kaartjes, maar sommige hebben een gewoon formaat SD-kaartlezer. Zo’n gewone SD-kaartlezer heeft het voordeel dat je er ook met een adapter een micro-SD kaartje in kan plaatsen. Let er wel op dat niet bij alle fotolijsten de geheugenkaart als extra geheugen kan worden gebruikt. Bij bepaalde lijsten kun je alleen met de geheugenkaart foto’s in het geheugen van de lijst zetten. Die bekijk je daarna dan vanuit dat geheugen.

Foto’s in je fotolijst zetten

Geheugenkaartjes gebruik je bij een digitale fotolijst niet alleen om meer geheugen te krijgen. Ze bieden ook een manier om foto’s vanaf een ander apparaat, zoals een fototoestel of smartphone, over te zetten naar de fotolijst.

Bij een deel van de fotolijsten kun je daarvoor ook een USB-connectie gebruiken. Daarop sluit je een USB-stick, een externe harde schijf of een apparaat als een smartphone of pc aan voor het overzetten van foto’s. De mogelijkheden verschillen per fotolijst.

Fysiek foto’s overzetten met een geheugenkaart of USB-connectie is tegenwoordig een beetje ouderwets te noemen. Moderne fotolijsten hebben een draadloze connectie als bluetooth of Wifi, zodat je direct vanaf een smartphone, tablet of zelfs een daarvoor geschikt fototoestel contact maakt met de fotolijst. Je zendt zo draadloos je foto’s over naar het geheugen van de fotolijst.

Een hele leuke bijkomstigheid van een verbinding via Wifi -dus draadloos internet- is dat familie en vrienden ook direct hun foto’s naar jouw fotolijst kunnen sturen. Zo kan je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit je huis meegenieten met hun vakantiebelevenissen.
Voor het plaatsen van foto’s van anderen op de fotolijst is een speciale app beschikbaar. Jij bepaalt zelf wie wel of niet toegang heeft tot jouw fotolijst. De app helpt ook bij het maken van een veilige draadloze connectie tussen een ander apparaat en je fotolijst.

Bediening

De meeste digitale fotolijsten hebben verschillende bedieningsmogelijkheden. Bijvoorbeeld om in te stellen welke foto’s je wilt vertonen in de diashow en hoelang een foto in beeld moet blijven.

Getty Images

Bedienen kan via het scherm van de fotolijst als dit een touchscreen is. Dat gaat erg makkelijk, maar het nadeel is wel dat je de fotolijst bij de hand moet hebben en dat er vroeg of laat vet en ander vuil op het scherm komt. Een andere manier om de fotolijst te bedienen is met behulp van een simpele afstandsbediening. Dat gaat meestal iets omslachtiger dan met een touchscreen, maar je kunt het in ieder geval wel doen zonder naar de fotolijst te hoeven lopen. Een afstandsbediening is onder andere fijn als je handmatig naar een volgende foto in de lijst wilt gaan.
Tot slot hebben veel fotolijsten een app die je gebruikt op je smartphone of tablet. Een app biedt een combinatie van een touchscreen en afstandsbediening. Je kunt van alles instellen zonder op te hoeven staan, en tegelijkertijd op het scherm van je mobiel goed zien wat je doet.

Ook belangrijk

Digitale fotolijsten houden het niet alleen bij het vertonen van foto’s. Het is bij bepaalde lijsten, vooral de grotere, ook mogelijk om video’s af te spelen. Op die manier kan je bijvoorbeeld vakantievideo’s bekijken in je fotolijst. Om het multimediageheel compleet te maken is er soms ook nog een optie om muziekbestanden af te spelen.
Digitale fotolijsten bieden ook regelmatig nog andere extra functies, zoals een klok en een kalender. 

Iedere digitale fotolijst haalt zijn stroom uit het stopcontact: er zit dus altijd een snoer aan. Er zijn fotolijsten met oplaadbare accu’s, maar die gaan niet langer dan aantal uur mee. Je moet dan alsnog de fotolijst op het stopcontact aansluiten om je foto’s weer te zien.

Niet alleen het formaat van een digitale fotolijst is van belang als je hem in je huis plaatst. Je wilt natuurlijk ook graag dat hij een beetje past in je interieur. Net als bij gewone fotolijsten kun je daarom kiezen uit verschillende omlijstingen. Zwart, grijs, wit of houtkleurig komen het meest voor. Fabrikanten bieden vaak verschillende omlijstingen bij hetzelfde type fotolijst aan. Dus kijk gerust even rond of een technisch interessante fotolijst ook in een andere kleur te koop is.

Een keuze maken

Er zijn heel wat digitale fotolijsten te koop in allerlei soorten en maten. Om daar een goede keuze uit te maken, is het belangrijk dat je eerst kijkt aan welke wensen de fotolijst moet voldoen. In tegenstelling tot veel apparaten is het uiterlijk bij fotolijsten nogal belangrijk. Tenslotte moet de lijst goed passen bij het interieur.

Bepaal eerst hoe groot de fotolijst moet zijn. Is een klein formaat van 7 inch voldoende? Of heb je liever een groter formaat van 11 of zelfs 24 inch. In het laatste geval heb je meteen ook een geschikt scherm voor het vertonen van video’s. Hou er wel rekening mee dat een groter formaat ook een hogere prijs betekent.
Kijk ook welke lijstkleur goed past bij je interieur. Zo voorkom je dat je op de technische eigenschappen een geschikte lijst hebt geselecteerd en er dan achter komt dat hij niet mooi past in je kamer.

Bepaal vervolgens de technische eigenschappen. Een hogere resolutie betekent een beter beeld maar ook een hogere prijs. Belangrijk is ook de helderheid. Als de lijst moet staan of hangen in een kamer waar de zon vaak naar binnen schijnt, kies er dan een met een hoge helderheid van bijvoorbeeld 200 cd/m2.

De grootte van het geheugen van de digitale fotolijst bepaalt hoeveel foto’s deze kan bewaren. Als je graag veel verschillende foto’s in de lijst wil zien met een hoge resolutie, kies dan een lijst met een groot geheugen van 16 GB of meer.

Maak je je foto’s voornamelijk met een digitaal fototoestel, dan is een fotolijst met een geheugenkaartlezer handig. Je kan dan het geheugenkaartje direct vanuit het fototoestel in de lijst plaatsen voor het overzetten van de foto’s.
De meeste moderne fotolijsten hebben een Wifi verbinding. Als het belangrijk voor je is dat familie en vrienden hun foto’s via internet op jouw lijst kunnen zetten, let hier dan op.

Tot slot is het verstandig te kijken naar de manier waarop je de digitale fotolijst kan bedienen. Wil je dat graag doen op afstand? Controleer dan of er een afstandsbediening of app voor een smartphone bij zit.

Je kunt digitale fotolijsten kopen bij elektronica- en fotografiewinkels. Bij webwinkels heb je de mogelijkheid te filteren op de eigenschappen van de fotolijsten, zodat je makkelijker een lijst vindt die bij jouw wensen past.