Meer dan 50 euro online besteden met cadeaubon kan niet meer

Sinds eind juni 2020 kun je met veel cadeaubonnen van meer dan 50 euro geen grote online aankopen doen. Het bestedingslimiet is vastgelegd om fraude en witwassen met anonieme elektronische betalen tegen te gaan.

Tot 50 euro online

Als je online iets van 70 euro koopt met een cadeaubon ter waarde van 100 euro, dan kun je 50 euro afrekenen met de cadeaubon en moet je 20 euro bijleggen. De overige 50 euro die op je bon staat, kun je dan pas besteden bij de volgende aankoop. 

Welke bonnen? 

Het gaat bij deze regeling om cadeaubonnen die je op veel plekken in kan wisselen, zoals de VVV-cadeaukaart, de Boekenbon en de Yourgift-cadeaukaart. Cadeaukaarten die van een specifieke winkel zijn, vallen hier niet onder. Denk daarbij aan een bon van de Hema, Bol.com of de C&A. Deze bonnen kun je namelijk alleen bij die winkel inleveren en worden daarom niet als een algemeen elektronisch betaalmiddel gezien. 

Anti-witwasregeling

Cadeaubonnen worden in de EU als prepaid betaalkaarten gezien. Het is daarnaast een ‘anonieme’ manier van betalen en daarom erg geliefd bij witwaspraktijken. In mei is de anti-witwasrichtlijn in de Nederlandse wet verankerd en Intersolve, het grootste productiebedrijf van cadeaubonnen in Nederland, heeft eind juni het maximum van 50 euro ingesteld. 
 

Bron: NOS