Nep-RDW websites houden mensen voor de gek

Getty Images

Enkele duizenden mensen zijn gedupeerd door phishingsites die lijken op de RDW, de site waar je een kentekenbewijs kunt aanvragen. De sites lijken wel erg op de site van de RDW, door de kleuren, en soms hebben ze ook hetzelfde lettertype. Gedupeerden betalen vijftig euro en krijgen vervolgens niks geleverd.

Na overboeking ontvangen slachtoffers dechter geen kentekenbewijs, omdat de sites niets met de organisatie te maken hebben. De RDW ontvangt dagelijks honderden telefoontjes en mails van gedupeerde mensen.

Dagelijks zou de RDW honderden telefoontjes en e-mails over de oplichting ontvangen. Helaas kan de politie de sites nu nog niet offline halen: gedegen onderzoek is nodig. Omdat je als bemiddelaar kentekens kunt afsluiten, is er een kans dat er legale sites tussen zitten. Oplichters bedenken variaties op deze websites om potentiële slachtoffers te lokken. Het geld moet vaak worden overgemaakt naar een Duits rekeningnummer en de servers van de site staan in het buitenland.

De echte site

https://www.rdw.nl/

Een nieuwe tenaamstellingscode bij de RDW kost 1 euro en een vervangend kentekenbewijs kun je voor 31,50 euro bij de RDW aanvragen.

Er zijn ook bemiddelingssites die ook meer geld vragen van de consument dan de RDW, maar wél leveren. Onder andere tenaamstellingscode.info is zo'n site. "Natuurlijk vragen we hier geld voor", zegt de beheerder van de site desgevraagd. "Onze diensten kosten 17 euro. Of dat nou duur is of niet: ik doe alles naar eer en geweten. Waar de mensen voor betalen, dat krijgen ze."

Bewezen nepsites (niet bezoeken!)

rdwservice. nl 
tenaamstellen. nl
tennaamcode. nl

Bron: RTL Nieuws

Auteur