PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Nieuw virus verspreidt zich via PowerPoint

Er is momenteel een nieuwe malware-variant actief die zich via Microsoft Office PowerPoint verspreidt. Nederland, Engeland en Polen zijn de doelwitten.

Dat meldt het antivirusbedrijf Trend Micro. Er wordt een zogeheten 'trojan' ggeïnstalleerd - een programma dat meelift op andere software - die uw bankinformatie probeert te stelen.

Infectie vindt plaats wanneer de gebruiker met de muis over de link in het PowerPoint bestand zweeft. Let op, u hoeft dus niet eens te klikken om besmet te worden: met de muis zweven activeert het programma al. Voorwaarde is wel dat de 'protected view' is uitgeschakeld. De methode werkt ook alleen op de desktopversie van het programma, niet de online PowerPoint of PowerPoint op tablet of smartphone

Wees dus extra alert als u verdachte mail met PowerPoint-bestanden krijgt. De extensie - code achter de punt - is PPSX of PPS. Vaak worden de bestanden verstuurd als zogenaamde factuur of bevestiging van een bestelling.