Nieuwe campagne: laat uw telefoon aan staan!

9 op de 10 Nederlanders ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Het bereik onder 75-plussers ligt met ruim 7 op 10 ontvangers wel iets lager. Om 75-plussers beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, start de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’.

Het overgrote deel (93%) van de 75-plussers heeft een mobiele telefoon. Bijvoorbeeld voor een gevoel van veiligheid (83%) of om contacten met vrienden, kinderen en kleinkinderen te onderhouden (70%). In principe kan NL-Alert alle 75-plussers met een mobiele telefoon bereiken. Toch ontvangen slechts 7 op de 10 75-plussers een NL-Alert bij een noodsituatie. Dat komt doordat de mobiele telefoon lang niet altijd aanstaat, blijkt uit doelgroeponderzoek. Een krappe meerderheid van de 75-plussers (55%) heeft zijn of haar mobiel altijd aanstaan. 45% zet het toestel bewust uit, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Door het uitstaan van de mobiele telefoon bestaat de kans dat NL-Alert wordt gemist. 6 op de 10 ouderen vertrouwen erop dat ze op andere manieren worden geïnformeerd bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld via buren of familie uit de buurt. Tegelijkertijd blijkt dat dit relatief weinig gebeurt. Ook vragen relatief weinig 75-plussers (29%) aan hun buren of directe omgeving om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie.

Laad ‘m op en laat ‘m aan

Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alert wordt alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komt niet binnen wanneer de mobiele telefoon op een later moment weer wordt aangezet. NL-Alert werkt daarmee anders dan een sms-bericht of voicemail. Staat je mobiele telefoon uit, dan mis je het NL-Alert. Om een NL-Alert te ontvangen is het dus belangrijk dat je mobiele telefoon aanstaat. Laad ‘m op en laat ‘m aan.

NL-Alert klinkt anders dan een sms of WhatsApp-bericht. Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je verder niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Naast NL-Alert op je mobiel, zie je NL-Alert ook als je onderweg bent: op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

NL-Alert testbericht

Wil je weten hoe het is om een NL-Alert te ontvangen? Op maandag 7 juni 2021 rond 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Aan de hand van het testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruitziet. Zorg er dus voor dat je mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat, zodat je het NL-Alert kunt ontvangen.

Het belang van NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert op je mobiele telefoon? Dan weet je meteen wat er bij jou in de buurt aan de hand is, wat je moet doen en kun je anderen hierbij helpen.