Nieuwe online scam op Facebook Marketplace

Maak een PostNL-verzendlabel via Facebook

Getty Images

Doet u wel eens zaken via Facebook Marktplaats? Pas op: er is weer een nieuwe truc verzonnen door oplichters. Ze vragen u via WhatsApp naar een nep-Facebook pagina te gaan om een PostNL label te maken. Als u dat doet, krijgen oplichters uw inlog van internetbankieren in handen. Zo werkt het.

U praat via Facebook Marketplace met een aanbieder. Jullie wisselen berichten uit, er is overeenstemming over de prijs, en dan komt de verzending aan bod. De verkoper vraagt u een PostNL-verzendlabel aan te maken. Dan komt er een link naar een nep-website opgestuurd, zodat u de verzendkosten voor het product vooraf betaalt. Dat is het excuus.

''Zou u via Facebook het label willen aanmaken? Het bedrag inclusief verzendkosten zijn gekoppeld aan deze link. Zodra u hem aanmaakt, maak ik het geld over.''

Waar gaat de link heen?

Uworddoorgestuurd punt link is natuurlijk geen echte website van Facebook. Het woord ''Facebook'' staat weliswaar later in de link, maar de eigenaren van Uworddoorgestuurd kunnen zelf achter de slash / elk woord zetten wat ze maar willen.

Wij raden u uiteraard af om deze website te bezoeken. De pagina waar u landt heeft wel de huisstijl van Facebook, maar alles is nep. De site is pas 2 weken oud en de informatie van de eigenaar is verborgen.

Klikt u door, dan krijgt u links naar nagemaakte inlogomgevingen van maar liefst negen banken te zien, waaronder die van ABN AMRO, ING, SNS, Triodos, ASN en de Rabobank.

Doe het niet

Ga absoluut nooit in op verzoeken om ergens in te loggen voor een zogenaamde betaling of voor een verificatie van uw identiteit. Ook niet na een telefonische oproep. Dit is wat oplichters namelijk altijd doen. Krijgt u te maken met een malafide verkoper, meld dit dan bij Fraudehelpdesk.nl

Auteur 
  • David de Wilde