Onveilig speelgoed: Temu onder vuur

Temu app op de mobiele smartphone
Getty Images

De Chinese onlinekoopjeswinkel Temu wordt door de EU beschouwd als een 'veiligheidsrisico' voor kinderen vanwege het speelgoed dat ze verkopen. De populaire webshop concludeert dat sommige zelfs een gevaar kunnen zijn voor kinderen.

De Chinese onlinekoopjeswinkel Temu wordt beschouwd als een 'veiligheidsrisico' voor kinderen vanwege het speelgoed dat ze verkopen. Toy Industries of Europe (TIE), de brancheorganisatie voor de Europese speelgoedindustrie, heeft geconcludeerd dat veel van de producten niet voldoen aan Europese veiligheidsvoorschriften en zelfs een gevaar vormen voor kinderen. TIE voerde een steekproef uit waaruit bleek dat geen van de negentien bestelde speelgoedproducten bij Temu voldeed aan de Europese eisen, en achttien exemplaren werden als onveilig beschouwd.

In 2020 voerde TIE een vergelijkbare steekproef uit bij andere grote online speelgoedwinkels, met vergelijkbaar verontrustende resultaten. TIE roept wetgevers en autoriteiten op om actie te ondernemen tegen de verkoop van onveilig speelgoed door niet-EU-exploitanten.

Antwoord van Temu

Temu heeft gereageerd door te verklaren dat alle schadelijke producten inmiddels uit hun assortiment zijn gehaald. Ze benadrukken dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat fabrikanten voldoen aan de vereiste normen. Overtredingen kunnen leiden tot waarschuwingen, boetes, het verwijderen van producten, het sluiten van accounts of zelfs verwijzing naar regulerende instanties bij ernstige of herhaalde overtredingen.

Temu is in 2022 gelanceerd in Amerika en is sinds april vorig jaar ook actief in Nederland. Met de slogan 'Shop like a billionaire' heeft de webwinkel binnen korte tijd wereldwijd miljoenen gebruikers aangetrokken. Deskundigen hebben echter al eerder opgemerkt dat Temu weliswaar kwaliteitscontroles uitvoert, maar door het grote assortiment kunnen er soms producten tussen glippen die niet goed en niet veilig zijn. 

Het is sowieso belangrijk om altijd goed op te letten bij het bestellen.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond