Let hierop bij het bestellen van producten bij Temu

Online shoppen
Getty Images

Je bent het vast al een keer tegengekomen, de Chinese website Temu. Sinds april 2023 verzendt de webshop ook naar Nederland. Maar is de website wel betrouwbaar?

Temu verkoopt producten voor een lage prijs en is vergelijkbaar met websites zoals Shein en Aliexpress. Ze zijn vooral bekend geworden door hun veelvoudige reclamecampagnes. Van verschillende kanten in de media worden de gevaren van de website gedeeld. Producten zijn vaak nagemaakt of van slechte kwaliteit. 34% van de klanten die een review achterlaten op Trustpilot.nl geven de website slechts 1 ster. Klanten worden verleid door lage prijzen en aanbiedingen zoals gratis verzending of gratis producten. Daarnaast zorgen ze voor reclame op alle bekende sociale mediakanalen. 

Gevaren van deze webshop zijn de aanwezigheid van malware, privacy en de kwaliteit. Malware is software die specifiek wordt ingezet om schade toe te brengen aan je computer. Dit kan in de vorm van een virus dat wordt verspreid door apps zoals Temu. Door malware te verspreiden kan Temu aan gegevens van klanten komen, hier kunnen ze vervolgens geld mee verdienen. Hiermee kan dus je privacy in gevaar komen. Ze verzamelen gegevens zoals namen, adresgegevens, telefoonnummers, enzovoort. Als Temu daadwerkelijk doet aan malware, dan kunnen deze gegevens op de verkeerde plekken komen. Op het moment dat gegevens worden verkocht, kunnen die in handen komen van de verkeerde mensen. Vaak worden gegevens gebruikt om aan bankgegevens te komen. Als dit lukt, kan het zijn dat er geld van de rekening wordt gehaald. Daarnaast wordt er ook vaak geklaagd over de kwaliteit van de producten. Klanten geven aan dat de foto’s niet overeenkomen met de producten die ze binnenkrijgen, de producten hebben een slechte kwaliteit of zijn defect.

Temu wordt tot nu toe nog als veilig geacht, maar houd er rekening mee dat als je de app downloadt en er iets besteld, ze jouw gegevens verzamelen. Wat zij precies doen met deze gegevens is nog niet bekend. Overal op het internet wordt gewaarschuwd voor de gevaren, dus denk goed na voordat je producten met 93% korting koopt. 

Auteur