Oplichterstruc namens MijnOverheid leidt tot identiteitsfraude

Er zijn nepmails namens DigiD en MijnOverheid in omloop. Via deze mails wordt geprobeerd je persoonsgegevens zoals je bankrekeningnummer, telefoonnummer en adresgegevens te stelen.

De eerste mail beweert dat je - vanwege het coronavirus - in aanmerking komt voor 300 euro compensatie. In de mail staat een link die je doorstuurt naar een neppe DigiD-pagina waar je kunt inloggen via internetbankieren. Als je dat doet, stelen criminele meestal elke cent op je bankrekening.

In dit geval is het doel anders: mensen hengelen naar je persoonsgegeven. De knop in de mail leidt naar het domein digid-form-site.xyz, en dat is geen officiële website van DigiD of MijnOverheid. De website lijkt er natuurlijk wel op: het logo van de Rijksoverheid, DigiD en de mededeling dat je via het formulier je geld kunt terugvragen.

Er wordt gevraagd de volgende gegevens in te vullen:

  • Je voor- en achternaam
  • Je postcode en huisnummer
  • Je mobiele telefoonnummer
  • Je privé-telefoonnummer
  • Het telefoonnummer waar je overdag op te bereiken bent
  • Je geboortedatum
  • Je bankrekeningnummer
  • Je e-mailadres (optioneel)
  • Je bedrijfsnaam (optioneel)

Doe je dit, dan zijn je persoongegevens nu in handen van criminelen.

Telefonische spoofing

Eén mogelijkheid is dat je kort na het indienen van jouw aanvraag telefonisch wordt benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van de DigiD-helpdesk. Ze zeggen dan dat ze je aanvraag niet kunnen verwerken, dat bepaalde informatie nog onvolledig of onjuist is, en of je het één en ander kunt bevestigen. Omdat jij in een eerder stadium jouw persoonsgegevens hebt verstrekt, kan de zogenaamde helpdeskmedewerker moeiteloos de juiste informatie oplezen, en de gedachte is dat je daardoor geneigd bent om te denken dat je écht met de klantenservice van DigiD spreekt.

Vaak zal zo'n medewerker je aansporen om TeamViewer te installeren. Dat is zogenaamd nodig om je bankrekening te kunnen verifiëren en zo de teruggave te kunnen verwerken. Met deze software kunnen ze je hele computer overnemen, en geldsommen wegsluizen.

Identiteitsfraude en ongewenste rekeningen

Als je gegevens zijn gestolen, kan het zijn dat er ongewenste abonnementen en dergelijke worden afgesloten. Meestal bestellingen waarbij je achteraf betaalt, als de criminele de spullen al hebben ontvangen.

Hoe dan ook: zorg ervoor dat je nooit zomaar al die gevoelige informatie afgeeft, want de kans op misbruik is zeer reëel. Bel als u het niet zeker weet via het officiele nummer met de Rijksoverheid.