Pas op voor 'GGD-medewerker' die oudere aan huis wil vaccineren

De GGD waarschuwt voor criminelen die zich via de telefoon voordoen als werknemer van de GGD en ouderen aan huis willen vaccineren. Dat klopt niet. De GGD neemt zelf telefonisch geen contact op en komt ook niet bij mensen thuis om te vaccineren.

Deze week is begonnen met de vaccinatie van de oudste groep Nederlanders. De huisarts is degene die ouderen in de leeftijd van 90 jaar en ouder uitnodigt om zich te laten vaccineren. Mensen in de leeftijdscategorie van 85 tot 90 jaar krijgen een uitnodiging per post van het RIVM.

Zo werkt vaccineren voor 90-plussers

De huisarts bepaalt wie uit de groep 90-plussers mobiel is en gevaccineerd kan worden op een vaccinatielocatie van de GGD. De groep 90-plussers die niet mobiel is, wordt door de huisarts gevaccineerd.

Zo werkt vaccineren voor 85-plussers

De 85-plussers bellen zelf met een landelijk nummer om een afspraak te maken. Zij worden vervolgens gevaccineerd op een GGD-locatie.

Niemand wordt dus gebeld door de GGD en wordt thuis gevaccineerd. Bovendien hoef je nooit te betalen voor een coronavaccin.

Slachtoffer

Een 73-jarige Eindhovense werd slachtoffer van de nieuwe vorm van oplichting, zo schrijft het Algemeen Dagblad. 'Ik kan me wel voor mijn kop slaan', vertelt het slachtoffer. 'Ik sprak diverse malen mijn wantrouwen uit tegen de man die me belde. En toch ben ik erin mee gegaan.' Ze werd gebeld om een afspraak in te plannen voor de coronavaccinatie. 'Dat verbaasde mij, want ik krijg helemaal geen thuiszorg. Maar op elke vraag had hij een antwoord paraat.' De vrouw werd gevraagd om via online betaalsysteem Ideal 71,95 euro over te maken. Ze betaalde.

Twijfel?

Krijgt u een telefoontje en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met het landelijke nummer van de GGD via  0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).

Bron: GGD