Pas op voor nieuwe energiefraude

De nieuwste oplichtingtrucs

Online oplichting
Getty Images

Oplichters gebruiken de energiecrisis om geld van mensen af te troggelen. Ze lokken met geld dat je zogenaamd terugkrijgt van de energieleverancier. Of ze bieden energiebesparende middelen aan tegen een fikse korting. Fraudeurs worden steeds creatiever en gebruiken de actualiteit om je te misleiden.

Verzoek geld verplaatsen naar andere rekening

Eén sluwe truc is om je korting aan te bieden op de energienota. Je ontvangt een (valse) email van je energieleverancier een  QR-code. Je krijgt het verzoek deze code te scannen én je gegevens achter te laten. Daarna word je gebeld door een fraudeur die zich voordoet als energieleverancier of bankmedewerker. Diegene vertelt dat je persoonlijke gegevens zijn buit gemaakt door fraudeurs en zij stellen voor het geld op je rekening tijdelijk te verplaatsen naar een andere rekening. Terwijl je dit doet, halen ze geld van je rekening af. Dit heet ook wel bankhelpdeskoplichting

Phishing 

De tweede manier is phishing. Phising is nog steeds een populaire manier van fraudeurs om geld af te troggelen. Met phishing wordt er een sms of WhatsAppbericht gestuurd om gegevens los te krijgen. Het kan gaan om een pakketje dat onderweg is met een Track & Trace link, of een onbekende doet zich voor als bekende en vraagt om te helpen met het betalen van een openstaande rekening. Nu doen oplichters zich ook voor als iemand van het energiebedrijf, of ze beloven iets over de energietoeslag. Meer weten of WhatsAppfraude? Bekijk dan de video

Webwinkels voor energiebespaarmiddelen 

Oplichters gaan zelfs zover dat ze een hele online webwinkel optuigen met allerlei apparatuur waarmee je energie kan besparen, zoals een warmtepomp of isolatiemateriaal. De website zien er betrouwbaar uit en bieden goede kortingen. Maar nadat je je bestelling betaald hebt wordt er niets geleverd. 

Voorkomen 

Tegenwoordig zijn de oplichters steeds creatiever en lijken de e-mails en telefoontjes heel echt. Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?

  • Op check.veiliginternetten.nl  kun je controleren of een website phishing, oplichterij of betrouwbaar is. 
  • Op checkjelinkje.nl  kun je doorgestuurde linkjes controleren.  
  • Check de betrouwbaarheid van een webwinkel via de ACM ConsuWijzer
  • Krijg je een verzoek van een bekende om geld over te maken of te klikken op een vreemde link? Neem contact op met de bekende via het telefoonnummer dat je zelf van hem hebt en vraag of het verzoek echt van hem komt. 
  • Verwacht je een pakketje? Bekijk dan de bestelbevestiging van de webwinkel waar je het besteld hebt voor verzendinformatie. 
Auteur 
Bron 
  • ad.nl
  • Telegraaf.nl