Pas op voor oplichting door nep-klantenservice

Op zoek naar de klantenservice van een bedrijf of dienst? Pas goed op bij uw online zoektocht. Er zijn websites die zich uitgeven als klantenservice-portals, maar ze houden u voor de gek!

Sinds de coronacrisis begon zijn veel bedrijven lastiger te bereiken. Ze worden vaak overspoeld met vragen. Oplichters hebben dat ook door, en zagen nieuwe kansen.

Zo werkt het

Stel, u heeft problemen met WhatsApp. Via Google tikt u 'WhatsApp klantenservice telefoonnummer' en u wordt gestuurd naar de website klantenservicetelefoonnummer punt com.U denkt te maken hebben met WhatsApp, maar eigenlijk spreekt u met een oplichter. Soms vragen ze geld voor de 'hulp' die ze bieden, of wordt u verzocht een klein bedrag te betalen om iets te bevestigen of ergens toegang toe te verlenen. Soms wordt verzocht software te downloaden zodat de persoon kan meekijken: maar ze plunderen natuurlijk direct uw gegevens.

Men is niet zuinig met de dekmantels. Ze geven zich mogelijk uit voor alles en iedereen. Denk aan Gmail, McAfee, Apple, Netflix, Ziggo, KPN, Facebook en Windows. Meestal gebruikt men hetzelfde telefoonnummer voor al deze diensten. Soms wachten ze niet tot u belt, maar benaderen ze u direct. Bijvoorbeeld door te doen alsof ze voor Microsoft werken, en je computer willen repareren op afstand.

Momenteel zijn deze websites actief. We hebben de punt weggelaten in de link:

klantenservicetelefoonnummernl punt com
klantenservicetelefoonnummer punt com
klantenservicenederlands punt nl

Echt of nep?

Er komen natuurlijk ook nieuwe websites bij. Let op de volgende signalen:

  • Gebrekkig Nederlands op de website. 
  • De 'medewerker' aan de telefoon spreekt geen Nederlands, maar Engels. (vaak met Indiaas of Pakistaans accent)
  • De 'medewerker' vraagt je om een vergoeding te betalen voor de hulp die je wordt geboden. 
  • De 'medewerker' vraagt je om software op je computer te downloaden. 
  • De 'medewerker' wil op een andere manier toegang tot je computer of je bankrekening. 
  • Betalingen lijken te mislukken. 

En dit zijn de signalen dat u wél te maken heeft met een echte klantenservice:

  • Kijk of u het telefoonnummer kunt vinden op de site van het bedrijf dat u probeert te contacteren.  Kijk goed in de adresbalk of u op de site zit van het bedrijf of de dienst waar u naar op zoek bent. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een klantenservice van KPN? Bel dan alleen naar een nummer dat u kunt vinden op de website van KPN.
  • Wees u ervan bewust dat de resultaten op Google niet per se betrouwbare klantenservices zijn. Soms betalen de oplichters voor advertenties om hoog in de zoekresultaten te komen; de hoge positie betekent dus niet gelijk dat het ook een relevant en goed resultaat is. 
  • Als u het niet vertrouwt kunt u even 'naam website + ervaringen' opzoeken. Zo ziet u snel klachten (of juist positieve beoordelingen) van andere consumenten.

Bron: Tros Radar