Pas op voor skimming op vakantie

'Er was 500 euro afgeschreven'

Getty Images

Het kan ook u overkomen. Nietsvermoedend haalt u geld uit de muur, maar daarna verschijnen er allerlei vreemde afschrijvingen op uw rekening. In Nederland is het bijna uitgebannen, maar in het buitenland is skimming nog altijd springlevend.

Bij de bekendste vorm van skimmen is er een opzetstukje op de pinautomaat geplaatst, dat de magneetstrip van uw betaalpas kopieert. Ook is er een toetsenbord of camera die de pincode registreert. Die gegevens worden vervolgens gebruikt om een nieuwe pas te maken, waarmee het geld van de gekoppelde rekening wordt gehaald.

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging, herinnert zich nog goed hoe groot het skimmingprobleem in Nederland was. "Het ging echt heel ver, met vrijwel onzichtbaar kleine apparaatjes in automaten, zelfs in winkels. Dan plaatsten criminelen bijvoorbeeld ook een minicameraatje op het plafond om de pincodes af te lezen. We zijn gekke dingen tegengekomen." Dat is gelukkig verleden tijd: in de loop van 2011 is de magneetstrip in Nederland in de ban gedaan. "We voerden toen de campagne 'van strip naar chip', omdat skimming zo veel voorkwam. Vanaf 2012 knalde het fraudecijfer dan ook naar beneden."

Gevaar buiten Europa

In heel Europa is betalen en geld opnemen met de chip nu de norm, maar daarbuiten is de magneetstrip nog steeds gangbaar. Als je daar op vakantie gaat, zoals Idema deed, moet je je magneetstrip dan ook zelf aanzetten via je bank. Dat betekent dus automatisch dat je ook kwetsbaar wordt voor skimming. Wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? "De hoofdregel is eigenlijk altijd: als je iets niet vertrouwt, doe het dan niet", zegt Boudewijn. "Vaak is een pinautomaat technisch heel geavanceerd aangepast, en dan is het verrekte lastig te zien, maar soms ook niet. Voel bij een automaat even of alles goed vastzit, en kijk of het er goed uitziet." Het is af te raden om in restaurants je pas mee te geven aan personeel, en ook aan iemand uitlenen is geen goed idee. Een lager daglimiet instellen, of pushnotificaties instellen bij grote afschrijvingen, kunnen je juist beschermen.

Wat als je toch slachtoffer bent geworden van skimmers? Harde uitspraken zijn er niet over te doen, zegt Boudewijn. Maar: "Als je de normale zorgvuldigheid in acht neemt, en niets doms hebt gedaan, word je doorgaans schadeloos gesteld."

Bron: Nu.nl

Auteur