Pas op: WhatsApp-fraude neemt toe

Er is een nieuw soort phishing in opkomst: WhatsApp-fraude. Nog steeds willen criminelen u geld of gegevens afhandig maken, maar dit keer proberen ze het met een mobiel nummer via WhatsApp.

Het aantal meldingen van WhatsApp-fraude is gestegen van twee in 2016 naar 750 in de eerste vier maanden van 2019. De totale buit bedraagt al meer dan €300.000.

Door zich voor te doen als een vriend of familielid nemen criminelen contact met u op. Dit kan met de melding dat ze een nieuw nummer hebben, maar ze kunnen ook een volledig WhatsApp-account overnemen. Ze beginnen een normaal gesprek, maar op een gegeven moment gaat het gesprek over op financiële problemen en zullen de criminelen u om geld vragen.

Zo komen ze aan uw gegevens

Een bekende manier om aan telefoonnummers te komen, is via Marktplaats. Veel mensen hebben deze namelijk bij hun profiel staan. Via dit telefoonnummer kijken de criminelen op sociale media wie vrienden en familie zijn en hoe het contact is. Als ze u benaderen met een nieuw nummer, nemen de criminelen vaak de profielfoto over van een van de vrienden of familieleden.

Maar ze kunnen het op Marktplaats gevonden nummer ook gebruiken om een WhatsApp-account over te nemen. Rik Langedijk, teamleider Cybercrime van de politie Amsterdam legt uit hoe: door met het nummer een nieuw account aan te maken, krijgen ze toegang tot de contacten van dat nummer. Om het nieuwe account te verifiëren, moeten ze echter wel een code invoeren. Deze komt via een sms binnen. Omdat de criminelen op dat moment dat telefoonnummer nog niet hebben overgenomen, geven ze via Marktplaats aan dat de code per ongeluk naar een verkeerd nummer is gestuurd en dat deze voor een ander bedoeld is. Zodra zij de code ontvangen, kunnen ze het account overnemen.

Controleren

Als een vriend of familielid u via WhatsApp vraagt om geld over te maken – via een nieuw of reeds bekend nummer – controleer dan altijd of dit klopt. Neem via een ander kanaal (e-mail, vaste telefoon of het bij u bekende mobiele nummer) contact op met uw bekende en vraag wat er aan de hand is. Als er niets aan de hand blijkt te zijn, heeft u te maken met een fraudeur.

Verdere tips om WhatsApp-fraude te voorkomen

  • Heeft u een Marktplaats-account? Zet hier dan niet uw telefoonnummer op, maar deel deze pas als u contact hebt met een potentiële koper.
  • Zet zo weinig mogelijk gegevens en posts openbaar op Facebook en andere sociale media.
  • Scherm uw vriendenlijst op sociale media af.
  • Zoek het onbekende nummer op via Google. Als dit nummer vaker gebruikt is voor fraude, is er vast informatie over te vinden.

Bron: Opgelicht