Pas op: WhatsApp-oplichters nu nóg brutaler met stemopname

Getty Images

Frauders hebben een nieuwe manier ontdekt om mensen geld afhandig te maken via WhatsApp: ze misbruiken het stemgeluid van slachtoffers. Daarvoor waarschuwt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Oplichting via WhatsApp gebeurt steeds vaker. Nu, tijdens de coronacrisis, is er zelfs sprake van een explosieve stijging. Eerder kreeg de politie 100 meldingen per week, nu 100 meldingen per dag.

Werkwijze

Meestal doet een WhatsApp-oplichter zich voor als zoon, dochter, broer of zus. Eerst laten ze via een berichtje weten een 'nieuw telefoonnummer' te hebben. Het slachtoffer wordt verzocht om geld voor te schieten, omdat de zoon of dochter tijdelijk niet kan internetbankieren. Wie erin trapt, verliest soms duizenden euro’s.

Stemopname

Daar komt nu dus een extra geraffineerde truc bij, aldus CCV. Zo werd een slachtoffer vorige maand meerdere malen gebeld door een onbekend nummer. De beller kon hij niet horen. Het slachtoffer reageerde met “Hallo, met Jan. Hallo? Ik kan niks horen”. Direct daarna kreeg hij een sms van de beller die aangaf hem niet te kunnen verstaan. Het slachtoffer werd opnieuw gebeld en sprak wederom terug met “Ik kan je nog steeds niet horen”. In werkelijkheid kon de beller Jan wel degelijk horen: de uitspraken werden opgenomen.

Vervolgens belde de oplichter een familielid van het slachtoffer en speelde het geluid van zijn gesprek met Jan af. In een Whatsapp-bericht werd vervolgens gevraagd om geld over te maken.

De stemopnames maken de oplichter een stuk geloofwaardiger. Gelukkig trapte het slachtoffer er in dit geval niet in.

WhatsApp-oplichting voorkomen

Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van dit soort praktijken? Pas deze trucs toe.

  1. Bel eerst het originele telefoonnummer van de bekende uit uw adreslijst op.
  2. Stel de ‘bekende’ een vraag waarop een oplichter geen antwoord weet.
  3. Kunt u de persoon niet direct telefonisch spreken: maak dan geen geld over.
  4. CCV voegt een tip toe: spreek met familie en vrienden af elkaar nooit geld over te maken via WhatsApp.

Zo ziet WhatsApp-fraude eruit:

Eerder maakte PlusOnline deze animatievideo op basis van echte gesprekken van slachtoffers. Hierin komt oplichting via een spraakopname niet aan bod, maar het geeft wel een goed beeld van hoe een gesprek met een oplichter eruit kan zien.

Bronnen: CCV en RTLNieuws