Schamen voor online oplichting

schamen voor oplichting
Getty Images

Meer dan de helft van de Nederlanders zou zich schamen als zij slachtoffer zouden worden van online fraude. Bij traditionele vormen van criminaliteit, zoals zakkenrollen of woninginbraak, geeft gemiddeld slechts een kwart aan zich dom te voelen of te schamen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van ABN AMRO. Ook zijn slachtoffers van online oplichting terughoudender in het delen van hun verhaal dan slachtoffers van traditionele criminaliteit. Vier op de tien Nederlanders stellen dat als zij slachtoffer worden van traditionele criminaliteit ze meer mensen over hun ervaring zouden vertellen dan wanneer ze de dupe worden van online fraude.

Negatieve gevoelens

Gevoelens van schaamte gaan vaker gepaard met online oplichting dan met traditionele vormen van criminaliteit. Deze gevoelens spelen bij jongeren een grotere rol dan bij vijftigplussers. Onder de respondenten van 18 tot en met 34 jaar zou bijna twee derde zich schamen wanneer ze het slachtoffer worden van online oplichting, tegenover gemiddeld de helft van de vijftigplussers.
Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het afgelopen jaar werden 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit en fraude. In 2021 lag de schade van alleen al helpdeskfraude volgens de Nederlandse Vereniging van Banken op 47,6 miljoen euro. Criminelen bedenken bovendien regelmatig nieuwe manieren om slachtoffers te slim af te zijn.
 

Auteur 
Bron 
  • ABN Amro