Slimme apparaten simpel te hacken

Getty Images

Dat internetcriminelen via één slim apparaat bij je kunnen binnenkomen om foto’s en andere gegevens te stelen en je apparaten te vergrendelen, is voor veel mensen bekend. Net als het feit dat software-updates helpen om (slimme) apparaten veilig te houden. Maar wat gebeurt er als je updates niet automatisch worden doorgevoerd of je vergeet te updaten?

In de zogenaamde 'Hack Battle' laten 'ethische' hackers zien wat er gebeurt als een internetcrimineel via een slim apparaat digitaal bij je inbreekt. 

“Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen”, zegt Wouter Wessels, een van de hackers die meewerkte aan de campagne. “Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data. Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten.''

''Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.”

Door te updaten worden er naast nieuwe features (die heel zichtbaar zijn) ook vaak kwetsbaarheden opgelost. Zo houd je je slimme apparaten veilig én bescherm je je netwerk tegen internetcriminelen. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates voor je slimme apparaten klaarstaan. Veel slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat.

Je apparaten updaten? Dat doe je zo

Stap 1: Open de app van je slimme apparaat.
Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.
Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.
Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in.


Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken. Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Voorkom een hack, doe de Update-Check

Meer hulp nodig? Ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check. Die helpt je om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten. Eerst maak je een overzicht van alle slimme apparaten die je in huis hebt, bijvoorbeeld in je woonkamer, thuiskantoor of bij de voordeur. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel of thermostaat, kunt updaten.  

De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten.

Auteur 
  • David de Wilde