'Standaard-apps Android kunnen bij gegevens CoronaMelder'

De CoronaMelder-apps zijn in zwaar weer beland. Niet alleen zijn ze in de meeste mensen geen succes, maar ze hebben nu ook te maken met privacyproblemen door Google. Apps die standaard op het besturingssysteem van Android zitten, kunnen namelijk tóch bij de gegevens van CoronaMelder-apps.

De problemen komen door de blauwdruk, een ontwerp, die Google maakte voor CoronaMelder-apps. Nederland gebruikt zo'n blauwdruk voor de landelijke versie.

Een Amerikaanse techwebsite meldt dat de standaard Android-apps gewoon toegang hebben tot gevoelige gezondheidsgegevens. Te denken valt aan mensen die via bluetooth contact hadden met de app van iemand anders, toen ze bij elkaar in de buurt waren en daarna besmet zijn geraakt met het coronavirus. Deze horen anoniem te zijn, maar worden tóch niet anoniem opgeslagen.

Een patroon

De CoronaMelder-app heeft al eerder problemen ondervonden met privacy.  GGD-medewerkers konden vorig jaar in de app zien of besmette personen gebruikmaakten van de CoronaMelder, berichtte de Volkskrant.

Bron: RTL Nieuws