Steeds meer videostreamingdiensten: welke kiest u?

Naast Netflix verschijnen er steeds meer videostreamingdiensten. En ze willen allemaal u als kijker aan zich binden. Dat kan een dure grap zijn. Maar wat krijgt u precies voor dat maandelijkse bedrag?

Lang was Netflix ongeveer het enige platform om films en series te streamen. Maar onlangs kondigde Disney aan dat het bedrijf op 12 november een eigen streamingdienst (Disney+) lanceert in de Verenigde Staten, Canada en Nederland. Daarmee gaat het bedrijf de strijd aan met Netflix, Videoland en andere gevestigde streamingdiensten. En Disney is niet de enige, ook Apple is bezig met een eigen streamingdienst, die volgens topman Tim Cook ook in november verschijnt.

Sven Sauvé, topman van RTL Nederland en eigenaar van Videoland, noemt de opkomst van nieuwe streamingdiensten geen verrassing: “We zagen dit allang aankomen en ze zijn zeker niet de laatste speler die ons land binnenkomt.” Dat Nederland ‘favoriet’ is onder streamingdiensten, komt omdat Nederlanders volgens Sauvé openstaan voor vernieuwing.

Van alle streamingdiensten krijgt vooral Netflix last van concurrentie, verwacht Sauvé. “Grote filmproducenten verkochten hun content massaal aan Netflix, nu gaan ze hun eigen streamingdienst lanceren.” Wel kan Netflix inmiddels natuurlijk bouwen op een flinke naamsbekendheid.

Streamingdiensten vergeleken

Er zijn inmiddels zo veel streamingdiensten, dat het qua kosten niet realistisch is om op allemaal een abonnement te nemen. We zetten de kosten en kenmerken op een rij.

Netflix

Netflix biedt verschillende abonnementen aan. De goedkoopste kost €7,99 maar voor dat bedrag krijg je alleen SD-kwaliteit. Bovendien kunt u films en series maar op één apparaat tegelijk zien. Voor HD-kwaliteit en de mogelijkheid om drie apparaten te gebruiken, betaalt u €3 meer. Tel datzelfde bedrag er nog eens bij op voor 4K-kwaliteit en vier mogelijke apparaten. Het aanbod bestaat onder andere uit films, series, Netflix Originals en documentaires.

Amazon Prime Video

In Nederland kost een abonnement op Amazon Prime Video €5,99 per maand. Het is mogelijk om in HD of ultra HD te streamen en drie apparaten aan een account te koppelen. Net als Netflix biedt Amazon Prime Video films, series, originals en documentaires aan.

Videoland

Videoland heft een ruim aanbod aan Nederlandse series en programma’s. Een abonnement kost €8,99 per maand. Naast de vele Nederlandse programma’s kunt u ook vele internationale films en series kijken op Viideoland.

Disney+

Naar verwachting zal een abonnement op Disney+ €6,99 gaan kosten. Voor dat bedrag krijgt u de hoogste mogelijke beeldkwaliteit en de mogelijkheid op vier schermen tegelijk te kijken. Disney+ zal films en series van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic aanbieden.

Apple TV+

Of Apple TV+ naar Nederland komt, is nog niet helemaal zeker. Net zomin als de prijs, maar waarschijnlijk zal deze rond €9,99 liggen. Net als Netflix zal Apple TV+ zogenaamde originals aanbieden en waarschijnlijk ook bundels aan te bieden samen met andere aanbieders.

NPO Start

NPO Start biedt zowel een gratis als betaald abonnement aan. Betalende abonnees (NPO Start Plus, €2,95 per maand) krijgen HD-kwaliteit, en kunnen programma’s eerder en zonder reclame zien. Met NPO Start kunt u eerder uitgezonden programma’s van de NPO terugkijken.

NLZIET

De app NLZIET bundelt programma’s van de NPO, RTL en TALPA. Gebruikers betalen hiervoor €7,95 per maand. U krijgt de beschikking over 21 zenders en kunt programma’s tot 7 dagen na de uitzending terugkijken.