Tien gouden tips: bescherm jezelf tegen digitale oplichting

Prachtige vrouw controleert smartphone
Getty Images

Voorkom dat je slachtoffer wordt van digitale oplichting zoals phishing. De recherche heeft onlangs maar liefst 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept, die criminelen gebruikten om mensen digitaal te beroven. De kans is groot dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Met deze tips bescherm je jezelf.

Het is van cruciaal belang om je bewust te zijn van de verschillende phishingmethoden die criminelen gebruiken en hoe je deze kunt herkennen. Bescherm jezelf goed tegen phishing en voorkom dat je slachtoffer wordt van digitale oplichting.

1. Verander regelmatig je eigen wachtwoord

Het is verstandig om altijd een sterk wachtwoord te kiezen, voor uw online accounts, maar ook voor uw slimme apparaten. Denk bijvoorbeeld aan uw router!  Het is eigenlijk bedriegelijk simpel: hoe meer tekens, hoe moeilijker het wachtwoord te kraken is. Maar dat is niet alles. Hier leest u hoe u een onkraakbaar wachtwoord maakt.

2. Probeer een wachtwoordmanager

We gebruiken allemaal wachtwoorden om onze persoonlijke gegevens te beschermen. Maar wachtwoorden kunnen ook gestolen worden! Gebruik dus een wachtwoordmanager, dan hoeft u er maar één te onthouden.

3. Controleer je e-mail

Neem regelmatig de tijd om je e-mailadres te controleren op politie.nl/checkjehack. Hier kun je invoeren of je e-mailadres in een van de databases van criminelen voorkomt. Als je adres gevonden is, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie. Als je geen e-mail ontvangt, betekent dit dat de politie niet weet of je adres in handen is van criminelen.

4. Wie is de afzender?

Let ook altijd goed op de afzender van e-mails. Criminelen maken vaak gebruik van e-mailadressen op domeinen die niet van de officiële organisatie zijn, zoals rabobank@mail.nl Wees echter voorzichtig, want criminelen gebruiken trucjes om iets toch officieel te laten lijken. Ze vervangen bijvoorbeeld een kleine letter "l" door de hoofdletter "I". 'Google' kan daardoor 'GoogIe' lijken.

5. Klik nooit zomaar

Daarnaast is het essentieel om nooit zomaar op linkjes in e-mails te klikken. Grote bedrijven zullen je zelden vragen om wachtwoorden of privégegevens via e-mail te versturen. Als je een link ziet, beweeg dan met je cursor over de link om het adres te controleren waar deze naartoe leidt. De 6 brutaalste phishingtrucs in nepmails.

6. Spelfouten zijn een rode vlag

Let ook op spelfouten en onzorgvuldigheden in de pagina's en e-mails. Hoewel criminelen steeds beter worden in het schrijven van teksten, staan phishingmails vaak vol met fouten. Bovendien zijn deze e-mails meestal niet persoonlijk aan jou gericht, omdat criminelen ze naar duizenden mensen tegelijk sturen. Als je een Engelstalige e-mail ontvangt van een Nederlandse instantie, zou er zeker een alarmbel moeten afgaan.

7. Klonen van stemmen

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie worden cybercriminelen steeds geavanceerder en klonen ze zelfs stemmen. Daarom is het verstandig om met je kinderen en partner een codewoord af te spreken. Als je bijvoorbeeld een telefoontje krijgt van een huilend kind dat om geld vraagt vanwege een ongeluk, bel dan altijd terug naar het nummer dat bij jou bekend is.

8. Check het certificaat

Een belangrijk herkenningspunt van phishing-sites is de domeinnaam, die afwijkt van de werkelijke website waarvan je denkt dat je erop bent. Vertrouw niet alleen op de vormgeving van de site. Controleer het certificaat door op de button links van de adresbalk te klikken, waarop staat of de website officieel is geregistreerd bij een organisatie. Als je twijfelt, typ dan handmatig het domein in dat je wel vertrouwt.

9. Update uw Windows

Nee hoor, het is volstrekt onnodig om een duur antiviruspakket aan te schaffen. Ook gratis antivirus is tegenwoordig overbodig: Windows beschermt u PC al adequaat. Zorg er wel voor dat u het Windows up to date houdt met de nieuwste virusdefinities!

10. Waarschuw altijd de Fraudehelpdesk

Als je een valse e-mail ontvangt, waarschuw dan de organisatie wiens naam wordt misbruikt. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk. Blijf tenslotte altijd alert, omdat criminelen voortdurend nieuwe methoden bedenken om mensen op het verkeerde spoor te zetten en geld af te troggelen. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met de organisatie via het officiële telefoonnummer om te controleren of het bericht legitiem is.

Auteur