Tikkies onder de euro geen probleem voor 1 op 10 Nederlanders

Tikkie versturen
Getty Images

In Nederland worden er vijf Tikkies per seconde verstuurd. Hoewel deze handige betaalapp veel gebruikt wordt, roept het ook de nodige vragen op. Terwijl sommigen een Tikkie onder de euro belachelijk vinden, stuurt 1 op de 10 Nederlanders er zonder schroom.

Uit een peiling van EenVandaag onder 16.000 deelnemers blijkt dat de meningen over Tikkie's verdeeld zijn. De meesten (24%) vinden het redelijk om vanaf €5 een Tikkie te sturen. Een kleine groep van 2% stuurt pas bij €50 of meer een betaalverzoek.

Dates en etentjes thuis

Er is ook geen duidelijke etiquette over wanneer je een Tikkie mag sturen. Zo vindt 37% het normaal om na een date de kosten te delen, terwijl 43% dat absoluut niet acceptabel vindt. Jongeren (55%) zijn hier soepeler in dan 55-plussers (23%).

Hetzelfde geldt voor etentjes thuis: ongeveer een derde vindt het prima om gasten hiervoor te laten betalen, maar 60% heeft daar moeite mee. Waar de meeste irritatie over gaat, zijn Tikkies voor cadeaus die met anderen gedeeld worden (80% vindt dat niet oké).

Oneerlijke Tikkie's

Oneerlijke Tikkies zijn ook een bron van frustratie. Denk aan de Bob die minder drinkt maar evenveel moet betalen. Volgens veel ondervraagden hoeft het bonnetje niet tot op de cent gelijk te zijn, maar een beetje rekening houden met elkaars uitgaven is wel wenselijk.

Auteur