TU onderzoekt veiligheid slimme lampen en wasmachines

De Technische Universiteit Delft gaat de beveiliging onderzoeken van huishoudelijke apparaten die via het internet aangestuurd kunnen worden. Hoe makkelijk kunnen inbrekers achter uw gegevens komen?

Huishoudens bevatten steeds meer apparaten die op afstand bediend kunnen worden. Door in te breken in de onlineverbinding met bijvoorbeeld wasmachines, babyfoons, deurbellen, speelgoed en de slimme thermostaat kunnen hackers eenvoudig uw privégegevens in handen krijgen.

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Keijzer lopen de eigenaren van slimme apparaten grote risico's als ze er niet veilig mee omgaan. "Dan ben je kwetsbaar of wordt je besmette apparaat ingezet om bij anderen aan gegevens of zelfs geld te komen."

Economische Zaken geeft de TU Delft subsidie om actief op zoek te gaan naar digitale lekken in de apparatuur. De onderzoekers wordt gevraagd botnets te achterhalen, netwerken van geïnfecteerde computers die bijvoorbeeld spam kunnen versturen om weer nieuwe hackpogingen te doen.

Bron: NOS